با پیشرفت تکنولوژی حسابداری وارد چه مراحلی می شود؟
با پیشرفت تکنولوژی حسابداری حسابداری وارد مرحله جدیدی در چرخه عمر خود می شود. چه یک متخصص حسابداری فصلی باشید که میخواهید در قسمت برنده صنعت باقی بمانید. چه یک حسابداری که تازه وارد دنیای حسابداری شده است و رویاهای زیادی در سر می پروراند باید فناوری های حسابداری که در حال ظهور هستند را درک کنید. در ادامه مطلب به شرح مهم ترین این فناوری ها می پردازیم با پویا سیستم همراه بمانید.
مینی بوت ها، یادگیری ماشین، خودکارسازی فرآیندها و هوش تطبیقی با سرعت زیادی در حال اضافه شدن به بخش حسابداری و مالی سازمان ها هستند.
ممکن است بعضی از فناوری حسابداری خیلی جدید و نوآورانه به نظر برسند. به طوری که حسابداری را می توان چیزی بیش از حساب سازی و سند ساختن در نظر گرفت و این شاید در مخیله هیچکس نگنجد. بسیاری از شرکت ها در کشور های صنعتی از فرآیند حسابداری خودکار استفاده می کنند.
فرآیندهای مربوط به حسابداری که ماشین ها می توانند انجام دهند یا ساده سازی کنند. شامل حساب های پرداختنی، تدارکات، خرید، مدیریت هزینه، حسابرسی، پردازش نزدیک و پاسخ به سوالات مشتری است.
سیستم های هوش مصنوعی کارهای تکراری و روتین مشاغل را انجام می دهند. افراد داخل شرکت با تجزیه و تحلیل بیشتری سرو کار پیدا می کنند. آن ها به حلقه ای مهم بین داده های مالی شرکت و مشتری تبدیل می شوند. این فناوری همچنین بر نقشی که حسابدار در سازمان ایفا می کند و البته تقاضای کارجویان برای شغل حسابداری در آینده تاثیر چشم گیری می گذارد.
فناوری حسابداری پردازش ابری
شاید اولین بار نیست که در مورد فناوری رایانش ابری یا cloud در پویاسیستم صحبت می کنیم، یک سیستم فناوری محور که اخیرا وارد حوزه حسابداری شده است. در پویا سیستم بخوانید: رایانش ابری چیست؟ + کاربرد آن در حسابداری
سرویس ابری امکان دسترسی فوری به منابعی مانند داده ها و قابلیت های محاسباتی را فراهم می کند. یکی از مزایای مهم این سیستم این است که اطلاعات را به طور مداوم به روز رسانی می کند. این فناوری به حسابداران و مشتریان امکان تجزیه و تحلیل داده ها و تصمیم گیری بر اساس اطلاعات پیشرفته را می دهد.
علاوه بر این، هر زمانی که اطلاعات مربوط به سیستم بروز شود، فناوری مبتنی بر ابر می تواند به جای تجزیه و تحلیل متناوب و بعضا نا منظم داده ها که سهوا از سهل انگاری و بی دقتی انسان ها ناشی می شود، نظارت مستمر و دقیقی بر این موضوع داشته باشند. سرویس ابری مانند فناوری های جدید مانند اینترنت اشیا، هوش مصنوعی و یادگیری ماشین در حال رشد است.
با معمول شدن و همگانی شدن این سرویس، آینده حسابداری مبتنی بر ابر خواهد بود.
فناوری حسابداری خودکار
حسابرسی، آماده سازی مالیات، حقوق و دستمزد و کارهای بانکی کارهای وقت گیر و زمانبری هستند که به سرعت نور در حال خودکار شدن هستند و دیگر نباید وقت برای این کارها هدر داد.
این روزها مجموعه ها و شرکت های حسابداری در کشورهای پیشرفته به استفاده از هوش مصنوعی برای ایجاد سیستم هایی که کارهای ابتدایی حسابداری اعم از محاسبه درآمد ها و هزینه ها، رد کردن لیست حقوق و دستمزد، ثبت اسناد و به طورکلی هر اصطلاحی که در حسابداری وجود دارد متوسل شده اند. با انجام این کار می توانید زمان بیشتری را برای انجام کارهای تحلیلی و مدیریتی بپردازید برای مثال شرکت های فروش نرم افزار مبتنی بر ابر مانند OneUp، Sage، Xero، Intuit که شعبه های زیادی از آن ها در دنیا وجود دارد. این نرم افزارها سرویس های ثبت دفاتر و دفتر داری که مبتنی بر هوش و یادگیری ماشین هستند ارائه می دهند.
مثال دیگری که برای حسابداری خودکار می توانیم بزنیم، استفاده از اتوماسیون فرآیند رباتیک (RPA) به منظور کاهش حداکثری مدت زمان انجام ممیزی ها و قراردادها از چند ماه به چند هفته است. شرکت ها بزرگتر با استفاده از این سیستم در مقایسه با رقبای کوچک فاقد این تکنولوژی هستند، کارایی و خدمات سطح بالاتری دارند.
فناوری حسابداری بلاکچین
فناوری حسابداری جدیدی که تقاضا برای این شغل را دستخوش تغییرات زیادی می کند.
یک فناوری مبتنی بر رایانه که از ارز رمزپایه در یک شبکه ای که کاربران با هم در ارتباط هستند استفاده می کند.
بلاکچین به علت وجود بیتکوین شهرت پیدا کرده و پیشرفت زیادی داشته است.
به طور کلی جذابیت بلاکچین برای حسابداری به این علت است:
برای مثال فرض کنید نوع جدیدی از دفتر کل حسابداری ابداع شده است. این دفتر می تواند به طور مداوم و خودکار بدون دخالت انسانی به روز و تایید شود. و هیچ تهدیدی برای تغییر محتویات آن توسط افراد سودجو وجود نداشته باشد!
بلاکچین به کاربران این امکان را می دهد که به طور واقعی به دفاتر کل دسترسی داشته باشند. قرارداد های هوشمند ایجاد می کند و معاملات را ثبت می کند. پس تعجبی ندارد این سیستم جای سیستم های جدید را بگیرد.
درواقع بسیاری از شرکت های حسابداری قبلا از این سیستم استفاده کرده اند: Big Four,EY,PwC ,Deloitte, KPMG.
مهارت هایی که حسابداران در آینده به آن نیاز دارند
بدون تردید حسابداران در آینده باید از نظر فنی باهوش و بروز شده باشند تا مسیر حرفه ای زندگی خود را با تغییراتی که در صنعت اتفاق می افتد همسو کنند.
سازمان های بزرگ داده های مالیشان را بر سرویس های مبتنی بر ابر منتقل می کنند. به این منظور حسابدارها در استفاده از این سیستم ها و نحوه ارائه آن به مشتریان متبحر شوند.
و آن دسته از حسابداران به استفاده از فناوری بلاکچین مایل هستند باید با برنامه های نرم افزاری مربوطه و همچنین نحوه تنظیم و انتقال اطلاعات برای دفترها، قراردادها، و سوابق اشنا باشند.
خودکارسازی و اتوماسیون فرآیند های حسابداری به یکی از جنبه های اصلی حسابداری در آینده تبدیل خواهد شد.
حسابداران با این فرصت را دریابند و بیش از پیش بر روی توسعه مهارت های مدیریتی، اداری، تحلیلی و به طورکلی هر آنچه که به هدایت کردن جریان مالی شرکت ها مربوط می شود سرمایه گذاری کنند و تسلط پیدا کنند.
علاوه بر آن ممکن است از حسابداران به عنوان مشاورهای مالی داخل سازمان هم استفاده شود. این به آن معنی است که آن ها باید در تجزیه و تحلیل داده های بزرگ برای تشخیص الگو ها و روند ها مهارت داشته باشند. آنها لازم است بتوانند نقش یک مدیر مالی تمام و کمال را ایفا کنند. آشنایی با داده کاوی و سایر تکنیک های علم داده در اینجا مهم است.
و مشابه آن، متخصصان حسابداری باید مهارت های تصویرسازی و تجزیه و تحلیل داده ها و ترجمه این داده های به زبان های ساده و قابل فهم را بیاموزند تا بتوانند به مدیران بینش و بصیرتی بدهند تا تصمیمات استراتژیک را بهتر و با دقت بیشتری بگیرند.
اتوماسیون حسابداری باعث صرفه جویی در زمان برای انجام کارهای مهمتر می شود متخصصان حسابداری توانایی این را دارند بر روی مهارت های تحلیلی سطح بالاتر که به آن اشاره شد تمرکز کنند.
میزان تقاضای مدیران و حسابدار در آینده
دورنمایی که برای وضعیت اشتغال حسابدارها در آینده دیده می شود به سلامت اقتصادی کشورها بستگی دارد.
و به طور کلی بهبود در اقتصاد منجر به نیاز بیشتر شرکت ها به حسابدارها، حسابرسان و مدیران مالی می شود. علاوه بر جهانی شدن افزایش مقررات بر تقاضای مدیران برای استخدام حسابدار برای شرکتشان را بالا می برد.
طبق آمار اداره کل ایالات متحده، پیش بینی می شود حسابداری و حسابرسی بین سالهای ۲۰۱۹ و ۲۰۲۹ با رشد ۴ درصدی روبرو شود. و این میزان با میانگین پیش بینی شده برای همه مشاغل برابری می کند. اخبار ایالات متحده و گزارش جهانی، حسابدرای را در لیست ۲۰ حرفه ممتاز و پولساز تجاری در سال ۲۰۲۱ با ذکر اینکه حقوق مناسب دارد دارای امنیت شغلی بالایی است در رتبه ۱۳ قرار می دهد.
همچنین جالب است بدانیم که امروزه با وجود اتوماتیک بودن بسیاری از وظایف حسابداری هوش مصنوعی هیچگاه نمی تواند جای حسابدارها برای انجام کارهای مشتری را بگیرد. و بدون کمک نیروی انسانی این کار نشدنی است.
درواقع، حسابداران در آینده فرصت توسعه مهارت های پیشرفته تری را دارند تا توانایی این را بیابند در برابر کارشناسان مالی به عنوان یک مشاور تجاری شرکای استراتژیک خدمت رسانی کنند.