دامنه
یا آدرس وب سایت
دامنه
مقدمه-دامنه
دامنه – امروزه با توجه به پیشرفت روز افزون تکنولوژی ونیاز جوامع بشری به بهرهمندی از خدمات به صورت از راه دورمیتوان به فضایی همانند وب سایت اشاره کرد که انواعی از امکانات را در اختیار ما قرار دهد.
دامنه
یک وب سایت مثل یک بروشور تبلیغاتی میتوانید به راحتی محصولات خود را به بازدید کنندگان خود معرفی کنید، آنها را از آخرین تغییرات مطلع کنید، اطلاعات مورد نیاز آنها را در اختیارشان قرار دهید و یا حتی نظرات و پیشنهادات آنهارا جمع آوری کنید.
دامنه
با استفاده از یک وب سایت اینترنتی میتوان بدون نیاز به چاپ بروشورها و آگهی های جدیدبه راحتی اطلاعات مربوط به محصولات جدید را منتشر کرد باشد
علاوه بر آن از یک سایت اینترنتی میتوان برای ایجاد ارتباط مؤثر میان اعضای یک سازمان هم استفاده کرد تا از آخرین اخبار مطلع شوند و آخرین تغییرات را مشاهده کنند.
در حالت کلی انواع سایت های اینترنتی که در فضای مجازی وجود دارند عبارتند از :
۱-سایت های مجازی
۲-سایت های دانلودی
۳-سایت های فروشگاهی
درموردطراحی یک وب سایت در وهله اول باید مشخص نمود که حیطه فعالیت ما در وب سایت مربوط به کدام شاخه از موارد بالا میشود؛ سپس باید نام مناسبی را برای وب سایت خود انتخاب کنیم.
برای این کار ابتدا باید با مفاهیم زیر آشنا شویم:
دامنه چیست؟
نام دامنه ، همان نام سایت است که در مرورگر وارد میشودو زمانیکه کاربران میخواهند یک سایت را بازدید کنند، ابتدا این نام به قسمتی که اطلاعات سایت بر روی آن قرار دارد (آدرس IP سرور) رفته و سپس سرور فایلهای سایت را برای کاربر ارسال میکند و در نهایت کاربران میتوانند سایت مربوطه را بر روی اینترنت مشاهده کنند. هر دامنه دارای بخش های مختلفی است که اگر آن را به شکل زیر تصورکنبم:
WWW.a.b.c
WWW که برای همه دامین هامشترک است.
a همان نام دامنه است که برای هر سایت به صورت انحصاری لحاظ می شود.
b معمولا بخشی ست که به حوزه کاری و دسته بندی خاصی از حوزه فعالیت مربوط می شود.
c که مربوط به کشور و محل و گاهی حوزه ها است. مثلا ir بیانگر سایت های ایرانی است.
نام وب سایت ما در حقیقت همان دامنه ماست که از دو قسمت نام و پسوند تشکیل شده است.که در ابتدا به مهمترین بخش آن، یعنی انتخاب پسوند می پردازیم:
پسوندهای دامنه:
انتخاب پسوند برای یک آدران س اجباری است ، پسوند را می توان از میان گزینه های موجود و با توجه به نوع یا محل فعالیت انتخاب نمود.پسوند ها را در حالت کلی به سه دسته میتوان تقسیم کرد:
پسوند های عمومی:
برای ثبت این پسوند ها واستفاده عموم وهر نوع کاربر مجاز می باشد و ثیت آنها توسط شرکت ها ونمایندگی های مجاز امکان پذیر می باشد.
برای استفاده از این پسوند ها در عمل محدیتی وجود ندارد؛
در این میان بیشترین متقاضی را دارد که در حال حاضر حدود چهل میلیون دامنه بروی این پسوند ثبت میباشد .com
پسوندهای اختصاصی:
افراد و سازمانهایی با مشخصات و فعالیتهای خاص اقدام به ثبت دامنه خود در روی این پسوندها مینمایند که فعالیت بر روی این پسوند ها می بایست از قوانین خاصی تابعیت بنماید
پسوندهای ملی:
علاوه بر پسوندها عمومی و خاص ، کشورهای مختلف نیز می توانند اقدام به درخواست پسوند با کد اختصاری کشور خود (دو حرفی) را بنمایند. اداره این پسوندها ، قوانین و نحوه تخصیص آنها در اختیار دولتها یا مراکز معرفی شده توسط مراجع رسمی هر کشور خواهد بود. کشورها مختلف می توانند ثبت این دامنه ها را برای سایر ملیتها آزاد یا محدود نموده و یا بطور کلی هرگونه رویه خاصی را در این خصوص اتخاذ نمایند. پسوندهای دو حرفی بعضی از ملیتها با بعضی از کلمات اختصاری تشابه داشته که این کشورها از این فرصت استفاده نموده و به فروش عمومی پسوندها خود اقدام می نمایند.
پسوندهای بین الملی رایج عبارتند از:
معرف سایت های تجاری .com
معرف سایت های شبکه.net
.معرف سایت های سازمانی و غیر انتفاعی.org
در ثبت این دامنه ها هیچ محدودیتی وجود ندارد ولی نامها با اولویت درخواست ثبت می شوند و برای مدت یک تا ده سال قابل تمدید هستند
البته توجه داشته باشید کهافرادی که قصد دارند، دامنه ir ثبت کنند، برای این که به طور ۱۰۰ درصد اطمینان داشته باشند که دامنه مورد نظرشان آزاد است، یا خیر، باید از وب سایت nic.ir استفاده کنند.
نام دامنه:
پس از انتخاب پسوند نام دامنه مهمترین قسمت تشکیل دهنده آدرس یک سایت می باشد. این نام از تر کیب۳ تا ۶۴ حرف , عدد ویا خط تیره بدون فاصله تشکیل میگردد.
اگر در ثبت عبارت خاصی به عنوان نام دامنه خود اصرار دارید که این عبارت قبلا ثبت شده باشد گریزی غیر از تغییر پسوند مورد نظر خود نخواهید داشت.
چنانچه آدرس سایت شما حاوی علامت تجاری شما باشد، می توانید جهت اطمینان از دسترسی آسانتر و حفاظت از نام تجاری خود کلیه مشتقات و ترکیبهای آنرا بر روی پسوندهای مختلف ثبت نمایید.
آیا URL همان نام دامنه است
همیشه نام دامنه و URL با هم اشتباه گرفته می شوند در صورتی که دو عبارت کاملا مجزا هستند.
URL (Uniform Resource Locator آدرس کامل برای بازدید از یک وب سایت است که شامل دونقطه و اسلش و نام دامنه می باشد.
این عبارت اشاره به سروری دارد که وب سایت شما در آن میزبانی می شود و فایل های خاص بر روی آن دیده می شود.
دامنه سطح اول و سطح دوم چیست؟
دات کام (com.) به عنوان نام دامنه سطح اول و یا TLD شناخته می شود. دامنه های سطح اول تنها شامل پسوند می باشند. (به عنوان مثال net, .info, .biz. و غیره)
نام دامنه هایی که شامل یک سطح بعد از پسوند هایی مانند com. یا co. می باشند به عنوان دامنه های سطح دوم یا ۲LDs معروف هستند .
gTLDs و ccTLDs چیست؟
یک gTLDs یک دامنه سطح اول عمومی است، شامل آدرس هایی مانند marketing, .estate, .fashion, .photography. این نوع نام دامنه ها اخیرا واقعا پر رونق بوده و رنج وسیعی از هر آنچه که شما در صنعتتان نیاز داشته باشید فراهم می کند.
ccTLD ها کدهای سطح اول کشور هستند که عموما برای محدود نمودن کشورهای مشخصی استفاده می شوند. این کدها شامل دامنه هایی مانندir , .uk , .us. می باشد.
زیر دامنه (پیشوند):
انتخاب پیشوند کاملا اختیاری می باشد ، اما بعضی از پیشوندها بطور پیش فرض برای دسترسی به قسمتها و خدمات خاصی از سایت شما اختصاص داده می شوند.
در هنگام انتخاب نام برای دامنه خود باید به موارد زیر توجه نمود:
باید پیش از خرید دامنه به دقت آن را مورد بررسی قراردهید و نام دامنه را با دقت و توجه خاصی برگزینید.
۱-نام انتخابی کمتراز ۱۲ حرف نباشد
۲-نامی باشد که درذهن ها ماندگار گردد
۳-از کلمات کلیدی در آن استفاده شده باشد
۴-متناسب با فعالیت اینترنتی باشد
۵-در نام ازاسا می مخفف استفا ده نشود
۶-برای همه افراد به یک شکل نوشته وتلفظ گردد