چکار کنیم که هک نشویم؟
بیشتر مواقع این خود شما هستید که رمز خودتان را به صورت غیر مستقیم در اختیار دیگران قرار می دهید (اما چگونه؟) با پویا سیستم همراه باشید تا متوجه شوید با انجام چند تغییر ساده در رفتارتان در مراودات روزمره یا در اینترنت می توانید از لو دادن رمز خود به هکرها و افراد سودجو جلوگیری کنید. واز اطلاعاتتان مخافظت کنید.
خب با این تفاسیر چکار کنیم که هک نشویم؟ افراد عموما به دو علت اساسی هک می شوند. یک: با رخنه به سیستمشان و دو: با رخنه به خود فرد. اگر نمیتوانید سیستم خود را مقاوم کنید با تغییر رفتار خود میتوانید تا حدودزیادی در برابر این اسیب یعنی هک شدن در امان بمانید.
برای مثال اگر رمز کاربری خود را چیزهای مثل ۱۲۳۴، سال تولد، ۱۱۱۱، abcd و ازاین دست قرار دهید خیلی واضح است که این رمزها بسیار شکننده و قابل پیش بینی هستند.
متخصصان نتیجه گرفته اند بهترین رمزها آن هایی هستند، که از نمادهایی مثل * + – / ؟ ! یا هر نمادی که به صورت تصادفی با اعداد و حروف ترکیب شده باشد و حداقل بیشتر از ۸ کارکتر باشد.
به غیر از رمزگذاری سفت و سخت شما کارهای دیگری برای مخافظت از اطلاعات خود میتوانید بکنید که در ادامه چند مورد از آن ها را برای شما معرفی خواهیم کرد.
استفاده از احراز هویت چند عاملی
شاید به جرعت میتوان گفت احراز هویت چند عاملی موثر ترین کاری است که می توانید برای محافظت از حساب آنلاین خود بکنید. فرآیند آن اینگونه است به غیر از اینکه شما رمز خود را وارد می کنید نیاز دارید که یک اطلاعات ثانویه مانند دریافت پیامک یا ایمیل احراز هویت وارد کنید تا به حساب خود متصل شوید.
این اطلاعات ثانویه به سیستم ثابت می کند که واقعا شما هستید که متصل می شوید. البته احراز هویت های چند عاملی متفاوت هستند میتوانند با پیامک و ایمیل باشند یا بالاتر از آن توکن های امنیتی هستند که به صورت فیزیکی به سیستم شما متصل می شوند.
استفاده از اپلیکیشن های مدیریت رمز عبور
در سال ۲۰۲۲ دیگر نمیتوان از رمز عبور هایی مثل ۱۲۳۴ یا تاریخ تولد یا چیزهایی از این دست استفاده کرد، حتی اگر حساب شما یک حساب بدون اطلاعات مهم شما باشد.
تمام رمز های عبور شما باید پیچیده و قدرتمند باشد. به این معنی است که باید به اندازه کافی بلند باشد. و ترکیبی ازکارکتر های مختلف باشد و در حساب های مختلفی در اینترنت دارید استفاده نشده باشد. مثلا رمز عبور اینستاگرام شما نباید مانند رمز عبور مودم اینترنت شما باشد.
استفاده از مدیر رمز عبور به شما در تولید رمزهای مطلوب کمک می کند و آن ها را به صورت امن در خودش نگهداری می کند.
استفاده از نرم افزار Password Manager شما را در این امر یاری می دهد.
توانایی تشخیص حملات فیشینگ را داشته باشید تا هک نشوید
با عجله کلیک کردن می تواند بدترین عادت باشد. وقتی ایمیل یا پیامی را دریافت می کنید که دارای محتواهای قابل کلیک کردن است ما به طبق عادت سریع آن ها را کلیک می کنیم و به دام میوفتیم.
تنها راه جلوگیری از افتادن در این دام ها دقت بیشتر به رابط کاربری سایت مورد نظر و دانلود و استفاده از سایت های قابل اطمینان است.
همه چیز را در سیستم خود بروز کنید
هر شکلی از تکنولوژی که دارید استفاده می کنید اعم از شبکه های اجتماعی ، بازی ها، فروشگاه ها و حتی برنامه های کم حجم، سیستم شما را برای حمله باز می گذارد. خوشبختانه شرکت های برنامه نویسی هر چند وقت یکبار برنامه های خود را بروز می کنند و باگ ها و تداخل های مورد نظر را پوشش می دهند.
فقط کافی است هر چند وقت یکبار سری به فروشگاه Play یا اپ استور خود بزنید و برنامه هایی که نیاز به به روز شدند دارند را در آنجا مشاهده و بروز کنید.
همه چیز را رمز گذاری کنید
حفاظت از اطلاعات خود در دهه گذشته تاکنون بسیار راحت شده است. شرکت ها خودشان داده های شخصی ما را ذخیره می کنند. پیام هایی که با دیگران رد و بدل می کنیم حتی فایل هایی که در فضای ابری ذخیره میکنیم، به صورت پیشفرض رمزنگاری می شوند. رمزنگاری پیام ها و محتوای شما غیر قابل دیدن می کنند.
دو تا از پیامرسان های رمزگذاری سر به سر واتساپ و سیگنال هستند. پیام ها شامل تصاویر و ویدیو ها همچنین تماس های صوتی و تصویری به صورت پیشفرض توسط این برنامه ها رمزگذاری می شوند.
اگر از پلتفرم های دیگر برای مثال ایمیل میخواهید استفاده کنید می توانید از نرم افزارهای مخصوص رمزنگاری فایلتان استفاده کنید مانند نرم افزار ProtonMail.
با رمزنگاری فایل هایتان اگر هم اطلاعاتتان مورد سرقت و هک شدن قرار بگیرد دسترسی به آن ها برای هکر ها میسر نخواهد بود. رمزگذاری روی لپ تاب یا تلفن همراه خود زمان زیادی از شما نمی گیرد ولی بسیار ضروری است.
رد پای دیجیتالی خود را پاک کنید
گذشته شما می تواند عامل شکار شما باشد. حساب های کاربری قدیمی که بلا استفاده گذاشته اید و اطلاعات موجود در آن ها میتواند سلاحی علیه شما در زمان شکارتان باشد. یکی از شگرد های هکرها استفاده از داده های قدیمی و ناقص برای رمزگشایی و هک حساب های در حال استفاده است.
کاهش حجم داده هایی که روی اینترنت قرار می دهید خطر هک شدن را کاهش دهد. برای قدم اول تاریخچه جستجوی گوگل خود را پاک کنید.
همچنین می توانید حساب های کاربری قدیمی و بلا استفاده خود را پیدا کنید. همچنین می توانید از ابزار Have I been Pwned? استفاده کنید که به شما می گوید آیا اکانت شما مورد رخنه قرار گرفته یا خیر.