تحلیل مالی چیست؟
تحلیل مالی، بررسی اطلاعات مالی برای دستیابی به تصمیمات تجاری است. این تحلیل معمولاً در آن به بررسی کسب و کارها، پروژه ها، بودجه ها و دیگر مبادلات مربوط به زمینه مالی به منظور بهبود عملکرد و اخذ تصمیمات درست پرداخته می شود. در تحلیل های مالی به سوالاتی از جمله آیا موسسه مالی و واحد تجاری قادر به پرداخت دیون خود می باشد یا خیر؟ دوام عمر واحد تجاری کوتاه مدت است یا بلند مدت؟ آیا شرکت می تواند یک سرمایه گذاری را کنترل کند؟ پرداخته می شود که در صورت ارزیابی و بررسی تجزیه و تحلیل ها می توان به همه سوالات پاسخ داد و بر صورت وضعیت مالی تسلط کامل پیدا کرد.
تحلیل صورت های مالی چیست؟
پس از آن که دانستیم تحلیل مالی چیست حالا می خواهیم بگوییم که تجزیه تحلیل صورت های مالی چیست و چگونه انجام می شود. تجزیه تحلیل صورت های مالی به مدیران یک موسسه کمک شایانی می کند، تا برنامه ریزی در زمینه های مالی انجام و مشکلاتی که ممکن است شرکت با آن ها مواجه شود را کنترل و رفع نمایند.
البته می دانیم که صورت های مالی در هر موسسه نقش اول و بسزایی را ایفا می کنند. به بیان ساده تر صورت های مالی را نبض تپش هر موسسه می دانیم و در صورت وجود مشکل در صورت های مالی، موسسه نمی تواند به فعالیت خود ادامه دهد.
صورت های مالی در هر موسسه همانند خلاصه پرونده پرسنلی بایگانی میشوند. درباره انواع بایگانی چه میدانید؟ یکی از انواع بایگانی، بایگانی جاری است. بایگانی جاری به واحدی گفته می باشد که به سوابق جاری و نیمه جاری سازمان را ثبت می نماید.
اطلاعاتی که در بایگانی جاری ثبت می شوند مورد استناد سازمان به صورت روزانه هستند. اسناد مربوط به محاسبه اضافه کاری ممکن است از این دسته باشد.
انواع تحلیل های مالی
تحلیل مالی به دو دسته تقسیم بندی می شوند، که شامل:
1-تحلیل بنیادی (Fandamental analysis)
تحلیل بنیادی از نسبت های به دست آمده از داده های صورت های مالی، به منظور تعیین ارزش کسب و کار استفاده میکند. با استفاده از تجزیه و تحلیل نسبتی، تحلیلگر علاوه بر بررسی کامل شرایط اقتصادی و مالی پیرامون شرکت، می تواند به ارزش ذاتی سهام دست یابد. هدف نهایی این تحلیل این است که سرمایه گذار به عددی برسد که بتواند آن را با قیمت کنونی مقایسه کند.
2-تحلیل تکنیکال (Technical analysis)
یکی از مواردی که برای بررسی وضعیت شرکت انجام می شود، تجزیه و تحلیل نسبت های مالی است. در تجزیه و تحلیل نسبت های مالی ارتباط بین اقلام درج شده در صورت های مالی ارزیابی می شود. نسبت های مالی انواع مختلفی دارند که به حسابدار و استفاده کنندگان درون سازمانی و برون سازمانی کمک می کند، درک جامع و صحیحی از عملکرد و وضعیت مالی سازمان داشته باشند. انواع نسبت های مالی عبارتند از:
- نسبت نقدینگی
- نسبت جاری
- نسبت آنی
- نسبت فعالیت
- نسبت وجه نقد
چگونه از تحلیل مالی استفاده می شود؟
در تحلیل مالی سه ویژگی مهم هر شرکتی از جمله نقدینگی، سوددهی و قدرت پرداخت دیون مورد بررسی و رسیدگی قرار می گیرد. ابزارهای مختلفی برای تحلیل های مالی وجود دارد، که برای بررسی داده های صورت های مالی استفاده می شود که در ادامه به آن اشاره شده است:
الف) تحلیل افقی:
تحلیل افقی شامل گرفتن چندین سال داده های مالی و مقایسه آن ها با یکدیگر برای تعیین نرخ رشد است. این نوع تحلیل به حسابدار کمک می کند تا تشخیص دهد که آیا یک شرکت در حال رشد است یا نزول و روندهای مهم را شناسایی می کند.
ب) تحلیل عمودی:
در این تحلیل اطلاعات هر یک از صورت های مالی، به صورت درصد ارزیابی میشود.