تفاوت حسابداری و حسابرسی واقعا در چیست؟
فعالیت های اقتصادی در دنیای امروز بسیار پیچیده شده است. برای اینکه در این پیچیدگی ها به خوبی عمل کنیم و کسب و کار خود را همچنان سود ببخشیم بهتر است در تهیه اطلاعات مالی دقت بیشتری کنیم. حسابداری و حسابرسی دقیق باعث رسیدن به این مهم می شود، البته بین این دو مبحث تفاوت هایی وجود دارد که ابتدا باید به آن ها پی ببریم. حال به تعریف آن ها می پردازیم.
حسابداری چیست؟
حسابداری را زبان تجارت می نامند و با ارائه اطلاعاتی که ماهیتی مالی دارند در تصمیم گیری های مهم اقتصادی به افراد درون سازمان (مدیران، صاحبان سرمایه) و برون سازمان (سرمایه گذاران، بانک ها، موسسات اعتباری، بستانکاران، مراجع مالی ، اقتصادی و دولتی) کمک میکند. این اطلاعات طی یک فرآیند شناسایی، ثبت، طبقه بندی، خلاصه کردن تجزیه و تحلیل به شکل صورت های مالی گرد آوری می شوند و بعد به شکل گزارش های مالی و صورت های حسابداری همچون: صورت سود و زیان، صورت گردش وجوه نقد، ترازنامه، صورت گردش وجوه نقد ارائه می شوند.
کار یک حسابدار این است که ابتدا اطلاعات را شناسایی کند، ثبت کند و بعد آن ها را دسته بندی و خلاصه کند و در پایان آن ها را تجزیه و تحلیل کند. و در آخر هم باید گزارش مالی تهیه کند و گردش وجوه نقد، سود و زیان و ترازنامه فراهم کند. همانطور که پیشتر گفتیم پایه علم حسابداری اطلاعات مالی است. و یک حسابدار باید به افراد و مجموعه های مختلف در بحث مالی کمک کند.
حسابرسی چیست؟
موقع جابجایی ثروت و پول بایستی به حسابرسی بپردازیم. شرکت هایی که به صورت سهامی هستند باید حساب ها و مدارک و گزارش های تنظیم شده را بررسی کنند، تا خللی در این مورد نداشته باشند. حسابرسی یک رشته جداگانه ای حسابداری نیست ولی باید به عنوان یک درس اصلی در رشته حسابداری گذرانده شود.
شباهت های حسابرسی و حسابداری
حسابداری و حسابرسی علاوه بر تفاوت ها شباهت هایی هم دارند. این شباهت ها عبارت اند از اینکه هم حسابداران و هم حسابرسان باید اصول حسابداری را به صورت کامل بدانند، حتی تجزیه و تحلیل هایی توسط یک حسابدار انجام می شود را باید بدانند. هردو باید با استفاده از گزارش هایی که کسب می کنند، وضعیت مالی یک سازمان را بررسی کنند.
تفاوت های حسابداری و حسابرسی
به حسابدای و حسابرسی حتی از نظر ظاهر کلمه خیلی به هم شبیه هستند! و ما می توانیم آن ها را مکمل یکدیگر بنامیم. با کمی دقت به کار حسابرسان و حسابداران متوجه متفاوت بودن ابزارهای مورد بررسی آن ها خواهید شد. داده ها و اطلاعاتی که با استفاده از حسابداری بدست می آیند، داده های اصلی حسابرسی هستند.
بعد از جمع آوری مالی، حسابرس اطلاعات مالی را بررسی و ارزیابی می کند و نظر خودش را با علم حسابرسی در مورد تمامی اطلاعات جمع آوری شده را به صورت یک گزارش جامع ارائه می دهد. تا به اینجا در حسابداری و حسابرسی اطلاعاتی کسب کردید، در اینجا قصد داریم در تفاوت کارهای حسابداران و حسابرسان را بررسی کنیم.
حسابدار: اطلاعات مالی را راستی آزمایی نمی کند. و تنها زمانی این کار را انجام می دهد که جمع دو طرف تراز دفتر کل مشابه نباشد.
حسابرس: باید با حساسیت زیاد به بررسی اطلاعات و حساب کتاب ها بپردازد. چون مشکوکیت به اطلاعات جزو کارهای او به حساب می آید.
حسابدار: ارائه گزارش تخلف جزو وظیفه او نیست.
حسابرس: گزارش اختلافات و مسائل جزو کار های اصلی او به حساب می آید.
حسابدار: وقتی حساب به پایان می رسد، کار حسابداری شروع می شود.
حسابرس: وقتی کار حسابدار پایان می یابد کار حسابرس شروع می شود.
حسابدار: فعالیت های مالی که در زمان اکنون اتفاق می افتد، حساب و کتاب می کند.
حسابرس: صورتهای مالی گذشته را بررسی می کند.
حسابدار: حسابداری معمولا توسط نیروهای داخلی آن سازمان انجام می شود.
حسابرس: حسابرسی توسط شرکت های خارجی و توسط یک فرد خبره انجام می شود.
حسابدار: حسابداری با توجه به استانداردهای حسابداری انجام می شود و اختیار بیشتری دارد.
حسابرس: حسابرسی با توجه به استاندارد های حسابرسی انجام می شود که انعطاف آن بسیار کم است.
حسابدار: حسابدار سود، وضعیت مالی را مشخص می کند.
حسابرس: حسابرس اعتبار صورت ها و گزارشات مالی را افزایش می دهد.
حسابدار: حسابداری سوابق و ریزمالی را ثبت می کند.
حسابرس: حسابرس از سوابق صورت ها و گزارشات مالی بهره می برد و آن ها را صحت سنجی می کند.
جمع بندی تفاوت حسابداری و حسابرسی
دو فرآیند حسابداری و حسابرسی پشت سر هم انجام می شود. یعنی زمانی که حسابداری به پایان رسید زمان حسابرسی آغاز می شود. در حسابداری تمامی اسناد مالی و تراکنش ها ثبت می شوند و به صورت یک گزارش جامع تهیه می شود. در حسابرسی باید اعتبار و صحت گزارشات ثبت شده در حسابداری بررسی شود. حسابداری توسط پرسنل آن شرکت انجام می شود و حسابرسی توسط فرد خارج از سازمان انجام می گیرد. باید توجه داشت حسابداری و حسابرسی دو جز جدا نشدنی امور مالی هستند و زمانی که فعالیت یک حسابدار تمام می شود کار حسابرسان شروع می شود و تمامی فعالیت های یک حسابدار را مورد بررسی قرار می دهد.