حساب ارزی چیست؟ چگونه می توان یک حساب ارزی داشت؟
به طور حتم هر شخصی در طول زندگی خود عبارت حساب ارزی را شنیده است. ولی احتمالا درباره مفهوم دقیق آن اطلاعی ندارد. در این مقاله می خواهیم به معنای این عبارت بپردازیم و ابعاد مختلف آن را مورد بررسی قرار دهیم.پس با پویا سیستم در این مقاله جذاب همراه بمانید.
حسابی که از در اصطلاح حساب سپرده گذاری ارزی یاد می شود، یک حساب بین المللی است. هدف از این نوع حساب ها بدست آوردن منافع ملی برای سرمایه گزاران است تا روابط تجاری و نقل و انتقالات خود را در این زمینه به صورت کاملا ایمن انجام دهند.
از امکانات بارزی که این حساب برای سپرده گذاران خود فراهم می کند می تواند به یک مودر اشاره کرد: حسابی به عنوان حساب ارزی قابلیت دریافت و چندین ارز را برای صاحب حساب محیا می سازد. تفاوتی ندارد که مالک چند نفر باشد به همین علت نام دیگر این حساب را حساب بی مرز گذاشتند.
در اکثر بانک ها می توانید ارزهای دلار، یورو و پوند را در حساب های خود قرار دهید. به علاوه واحد پول های مختلف مثل درهم و دینار نیز در بعضی از این بانک ها موجود است.
پس از کسب اطلاعات درباره موجودیت حساب های ارزی حال وقت آن است تا انواع این حساب های ارزی را مورد بررسی قرار دهیم. حساب ارزی تقسیم بندی های متفاوتی دارد برای مثال میزان بودجه پرداختی برای حساب های مختلف همچنین سود دریافتی حساب های مختلف از تفاوت های موجود در میان حساب های ارزی است. حال می خواهیم انواع این حساب ها را دقیق تر بررسی کنیم.
انواع حساب ارزی موجود در بانک ها
ممکن است دسته بندی های دیگری برخورده باشید. در دسته بندی حساب های ارزی میتوان موارد زیر را بررسی کرد:
- حساب قرض الحسنه جاری ارزی
- حساب قرض الحسنه پس اندازی
- حساب سپرده سرمایه گذاری مدت دار ارزی
در ادامه به صورت اختصار به معرفی هر کدام از این انواع حساب ارزی می پردازیم.
حساب قرض الحسنه پس اندازی ارزی
سپرده ارزی به میزان صد دلار یا هر نوع ارز دیگری که ارزش آن با صد دلار برابری کند. کمترین سرمایه لازم برای باز کردن این حساب ها در بانک است. تمام افراد حقیقی و حقوقی می توانند نسبت به افتتاح حساب قرض الحسنه پس انداز ارزی اقدام کنند. به افرادی که حساب های قرض الحسنه دارند، همان طور که از نامش پیداست هیچ سودی بابت پول خود کسب نمی کنند، و اگر تمایل داشته باشند می توانند دسته چک یا حواله ارزی داشته باشند.
علاوه بر این می توانید با افتتاح این گونه حساب ها شانس شرکت در قرعه کشی بانکی را نیز داشته باشید. دارندگان سپرده قرض الحسنه پس انداز از خدمات برداشت، واریز، انتقال وجه و برداشت از حساب با دفترچه بهره می برند.
حساب قرض الحسنه جاری ارزی
سپرده ارزی به انداز پنج هزار دلار تا ده هزار دلار یا سپرده ای معادل این ها، حداقل میزان سرمایه گزاری برای افتتاح حساب قرض الحسنه جاری ارزی برای بانک های مختلف است.
و افراد حقوقی ای که ارزنده هستند می توانند این دسته حساب های ارزی را افتتاح کنند البته یک تبصره در اینجا موجود است: آن ها باید ابتدا با امور بین الملل هماهنگ کنند.
وجه اشتراک این سپرده ها با سپرده های قرض الحسنه تنها در یک چیز است. هر دوی آن ها به صاحبان حساب خود سودی نمی رسانند. اما امکان شرکت در قرعه کشی بانک ها برای دارندگان این نوع سپرده ها فراهم است. همچنین آن ها می توانند دسته چک یا حواله ارزی دریافت کنند و نسبت به برداشت از حساب با چک اقدام کنند. البته در کنار همه این ها باید توجه کرد که این چک ها تنها در داخل کشور قابلیت وصول حساب را دارند.
حساب سپرده سرمایه گذاری مدت دار ارزی (یک ماهه، سه ماهه، شش ماهه، یک ساله)
حداقل سرمایه لازم برای افتتاح حساب سپرده سرمایه گذاری مدت دار ارزی به طور معمول بین 700 تا 1000 دلار آمریکا یا به معادل آن در سایر حساب ارز هاست. حساب سپرده گذاری مدت دار با مدت های یک ماهه، سه ماهه، شش ماهه و نه ماهه را سپرده ارزی کوتاه مدت می گویند. اما حساب سرمایه گذاری یک ساله در طیف بلند مدت به حساب می آید، همانطور که در تمام ساختار های نظام مالی، حساب های مرتبط با شبکه بانکی دارای مزایا و معایب خاص خود است، در اینجا به مزایا و معایب اینگونه حساب ها می پردازیم:
مزایا و معایب حساب های ارزی
امکان نگه داری واریز وجه بر اساس ارزهای معتبر
خب اینکه ارزهای محتلفی در این رویه قابل استفاده هستند، نکته و مزیت بسیار مهمی است. به طور خاص برای اشخاص حقوقی که ارتباط تجاری و اقتصادی با خارج کشور دارند بسیار پر فایده است.
نگه داری دارایی های منقول و غیر منقول بر اساس ارز بدون خطر کاهش ارزش سرمایه
یکی از چالش های مهم در نگهداری دارایی ها این است که ارزش دارایی با تورم کاهش می یابد. با افتتاح این گونه حساب ها این مشکل رفع می شودو اطمینان خاطر حاصل می شود.
استفاده از حساب ارزی جهت تجارت و امور شخصی
شاید بسیاری از مزایا و قابلیت های این حساب های ارزی به طور خاص برای بازرگانان و تجار مفید باشد. چون که روابط اقتصادی بین المللی دارند. اما در کنار آن افراد به صورت شخصی نیز می توانند از سپرده های ارزی استفاده کنند. علاوه بر آن، تلفیق این دو نیز به افراد کمک می کند تا امور خود را پیش ببرند.
- فراهم کردن امکان صادرات حتی در شرایط تحریم
- پرداخت اصل و سود را در حساب سپرده تضمین می کند
- دسترسی به ارز های مختلف مخصوصا ارزهای اصلی
معایب این نوع حساب ها چیست؟
علی رغم وجود مزایای زیاد، استفاده از حساب ارزی معایبی دارد، این معایب عبارت اند از:
دریافت سود کم در قبال سرمایه گذاری زیاد
با اینکه شما سود کمتری دریافت می کنید ولی در عوض خطر کمتری سرمایه شما را تهدید می کند و ریسک تغییر ارز به شدت کاهش پیدا میکند.
مجزا بودن حساب سپرده ارزی از حساب محلی غیر ارزی صاحب حساب
شاید افراد نیاز به ترکیب حساب های خود دارند تا فعالیت اقتصادی راحت تری داشته باشند. اما به دلیل محدودیت های بانکی حساب ارزی و غیر ارزی از یکدیگر مجزا هستند. این مسئله علاوه بر مزایا محدودیت هایی دارد که برای افراد ایجاد می کند.
پرداخت پول زیاد جهت افتتاح حساب و پرداخت کارمزد بانکی
برای افتتاح حساب و انجام تراکنش ها هزینه بالاتری را نسبت به حساب های غیر ارزی باید پرداخت کرد. البته این مسئله قابل توجیه است. زیرا که در این حساب ها شما در حال دریافت خدمات بیشتری به نسبت هستید.
تغییر ارزش سرمایه با تغییر نرخ ارز
سرمایه گذاری برای ارزهای قابل اتکا ریسک کاهش ارزش سرمایه را کم می کند.
ایجاد چالش های پول شویی
برای افتتاح حساب های ارزی باید حساسیت و اطلاعات بیشتری نسبت به حساب های معمول و غیر ارزی داشته باشید. چون در این مسیرها امکان پولشویی و فساد از روش های مختلف بیشتر می شود. پس باید خود را تا جای ممکن بروز نگه دارید و اطلاعات نسبتا خوبی داشته باشید تا در دام سود جویان گرفتار نشوید.
کنترل حساب ارزی
حالا پس از بررسی معایب حساب های ارزی این سوال پیش می آید که چگونه می توان این حساب ها را کنترل کرد تا مشکلات این چنینی کاهش یابد؟ برای این مسئله راهکاری وجود دارد که در ادامه به آن می پردازیم تا از این نکته اطلاعات کافی را کسب کرده باشید.
شورای پول و اعتبار بر حساب های معمولی ریالی در بانک ها نظارت دارد. اما بانک ها در رابطه با حساب های ارزی آزادی عمل بیشتری دارند. مجموع قوانین منتشر شده مرتبط به ارز در سال 1391 اختیار انواع سپرده گذاری ارزی به بانک ها داده است. هر بانک شرایط و قوانین خود را برای گشایش حساب ارزی و نظارت بر آن دارد.
برای مثال میزان سود که به سپرده ارزی تعلق می گیرد یا میزان سرمایه اولیه مورد نیاز برای افتاح حساب ممکن است در بانک های مختلف با یکدیگر متفاوت باشد.
در ادامه باید به این مسئله اشاره کنیم که حساب های ارزی نیز نیاز به یک بانک عامل دارند و برای انتخاب این مورد بسیار مهم باید بسیار دقت کنیم. انتخاب بانک عامل جهت باز کردن سپرده ارزی از چند منظر دارای اهمیت است. در ادامه به چندی از این موارد اشاره می کنیم تا در هنگام افتتاح حساب ارزی توجه کافی را داشته باشید.
- حداقل سپرده لازم برای افتتاح حساب ارزی
- نرخ سود سپرده
- نحوه پرداخت سود توسط بانک
- کارمزد سود
- میزان جریمه در بین دوره
شما می توانید هریک از موارد بالا را در بانک های مختلف چک کنید و هرکدام که شرایط بهتری داشت انتخاب کنید. این مقایسه را می توانید با توجه به شرایط کاری خود در نظر بگیرید. مثلا اگر هزینه اولیه افتتاح حساب بسیار زیاد باشد و به پول نقد نیاز داشته باشیم به طور منطقی سپرده کمتر را انتخاب می کنیم و این موضوع راجع به بقیه موارد صدق می کند.
موضوع مورد بحث ما آشنایی با چند و چون حساب های ارزی و شیوه افتتاح آنها بود. اهمیت بازکردن حساب ارزی نکته ای بود که به آن پرداختیم و نکات مثبت و منفی آن را بررسی کردیم. امیدواریم به سوالات شما پاسخ داده باشیم و این مقاله برای شما سود مند بوده باشد.
ممنون از اینکه در این مقاله با پویا سیستم همراه بودید.