دامنه (Domain) چیست؟
نام دامنه همان آدرسی است که افراد در نوار URL مرورگر خود برای دیدن وبسایت شما تایپ میکنند. به زبان سادهتر، اگر وبسایت را یک خانه درنظر بگیرید، نام دامنه همان آدرس خانه است.
هر دستگاهی که روی اینترنت قرار داشته باشد، یک آدرس IP(یک رشته عددی منحصربفرد مثلا 66.249.66.1) دارد که با این آدرس شناسایی میشود. تعداد این آدرسها بسیار زیاد است و به خاطر سپردن آنها عملا غیرممکن است. بنابراین، برای آنکه به درک انسان نزدیکتر باشد، برای هر آدرس اینترنتی یک نام مشخص در نظر گرفته میشود.
پس زمانی که افراد دامنهای را در مرورگر خود وارد میکنند، مرورگر بصورت خودکار مراحل ترجمه دامنه به IP را انجام داده و وبسایت موردنظر را برای کاربری که آن را فراخوانی کرده، بارگزاری نموده و نمایش میدهد.
تفاوت بین نام دامنه و URL چیست؟
URL که به عنوان آدرس وب نیز شناخته میشود، حاوی نام دامنه و اطلاعات دیگری از جمله پروتکل انتقال و مسیر است. به عنوان مثال، در URL “https://pooyasystem.com/بلاگ”، عبارت pooyasystem.com نشاندهنده نام دامنه، ‘https’ پروتکل و ‘/بلاگ/’ مسیر یک صفحه خاص در وبسایت است.
دامنهها شامل دو بخش اصلی هستند
اولین چیزی که باید بدانید این است که دامنهها شامل دو قسمت هستند:
نام دامنه: این اسمی است که شما برای سایت خودتان انتخاب میکنید. برای انتخاب اسم، شما هیچ محدودیتی ندارید. تنها مساله این است که اسم شما باید سرهم باشد. البته شما میتوانید کلمات را با خط فاصله (-) از هم جدا کنید.
پسوند: در اینترنت پسوندهای بسیار متنوعی برای ثبت دامنه وجود دارند. هر کدام از این پسوندها، معنایی به خصوص دارند. مثلا، پسوند ir به معنی آن است که سایت شما ایرانی است. پسوند com مخفف commerce است و به معنای سایت تجاری است. سایر پسوندها نیز هر کدام معنایی برای خود دارند.
چند نکته مهم برای انتخاب و ثبت دامنه
اسم دامنه: بهتر است نام دامنه خود را همنام با برند کسبوکارتان یا مرتبط با موضوع موردنظرتان انتخاب کنید.
پیچیدگی: سعی کنید نامی ساده و کوتاه انتخاب کنید؛ نامهای طولانی و پیچیده به خاطر سپردن آن را مشکل میکند.
املای درست: به دلیل اینکه بعد از ثبت شدن نام دامنه، امکان ویرایش آن وجود ندارد، املای آن را به دقت بررسی کنید.
عدد و خط فاصله: سعی کنید از بکار بردن عدد 0 که شبیه به حرف o است خودداری کنید و تا حد امکان از خط تیره یا آندرلاین استفاده نکنید.
پسوند (TLD): سعی کنید از پسوندهای محبوب و رایج استفاده کنید؛ .com از رایجترین و بهترین پسوندهای موجود است.
خرید دامنههای مشابه: بهتر است تمامی یا حداقل چند نام دامنه مشابه با نام دامنه خود را خریداری کنید؛ بدین ترتیب، افراد دیگر نمیتوانند از نام و اعتبار شما برای کسبوکار خود استفاده کنند.
چگونه باید ثبت دامنه را انجام دهید؟
فرآیند ثبت دامنه، هیچ کار سختی نیست. در ادامه آموزش 2 مرحلهای این کار را به شما میدهیم.
از موجود بودن دامنۀ مورد نظر خود مطمئن شوید
ما قبلاً توضیح دادیم که هر آدرس اینترنتی یا همان دامین، متعلق به یک نفر است. بنابراین قبل از ثبت، شما باید دامنه مد نظر خود را بررسی کنید تا از خالی بودن آن مطمئن شوید. سایت ساز و فروشگاه ساز پرتال، صفحهای برای انجام این کار دارد. به این ترتیب، بهسادگی آزاد بودن دامنه را به اطلاع شما میرسانیم.
دامنۀ مد نظر خود را ثبت کنید
پس از اطمینان از خالی بودن دامنه، تنها کاری که باید انجام دهید این است که آن را از طریق یکی از شرکتهای ارائهدهندۀ خدمات ثبت و تمدید دامنه خریداری کنید. فقط توجه داشته باشید که اگر قصد ثبت دامنه ir را دارید، نیاز به ارائه مدارک شناسایی خواهید داشت.
خرید دامنه
برای خرید دامنه باید به وبسایت یکی از شرکتهای ارائه دهنده خدمات دامنه مراجعه کنید و طبق راهنمای آن اقدام به ثبت و خرید دامنه نمایید.
توجه داشته باشید که خرید دامنه به معنای مالکیت دائمی آن نیست و درواقع شما آن را برای مدت معینی اجاره میکنید. پس از پایان مدت انقضا، شما باید مجددا آن را تمدید کنید؛ در غیر اینصورت شرکت ارائهدهنده میتواند آن را به فرد دیگری انتقال دهد. مدت زمان اجارهی نام دامنه میتواند تا ۱۰ سال باشد که باید در ابتدا مشخص شود و هزینه مخصوص به خود را دارد.