شما به احتمال زیاد تا به حال از فناوری رایانش ابری استفاده کرده اید، و حتی متوجه آن نشده اید. اگر شما به صورت آنلاین ایمیل فرستادید، ویرایش سند انجام دادید، فیلم یا تلویزیون تماشا کردید، به موسیقی گوش دادید، بازی رایانه ای انجام دادید یا عکس یا فایل های دیگر ذخیره کردید و یا از قسمت «پیام های ذخیره شده» در تلگرام و دیگر پیام رسان ها استفاده کرده اید، در پشت پرده این رایانش ابری است که این کارها را برای شما امکان پذیر کرده است. شاید عمر این فناوری به یک دهه هم نرسد ولی سازمان های مختلف از یک استارتاپ کوچک گرفته تا شرکت های بین المللی و آژانس های دولتی از این فناوری استفاده می کنند.
رایانش ابری چیست؟
به طور خیلی مختصر و ساده رایانش ابری یا cloud computing به معنای سرویس دهی هایی اعم از سرور، فضای ذخیره، پایگاه داده، شبکه، نرم افزار، تجزیه و تحلیل و استفاده از هوش مصنوعی در فضای اینترنت (فضای ابری) برای انجام سریع تر فعالیت ها ، استفاده از منابع انعطاف پذیرتر و گسترده تر و صرفه جویی در فضا است. شما پولی که برای دریافت سرویس ابری پرداخت می کنید، به شما کمک می کند که هزینه عملیاتی کار خود را کاهش دهید، کار خود را روی زیرساخت های قوی تر انجام دهید و کسب و کار خود را در هر مقیاس که بخواهید بدون محدودیت گسترش دهید.
بهترین مزایای رایانش ابری
رایانش ابری تغییر گرایش بزرگی از یک تفکر سنتی کسب و کار در IT است. در اینجا ۷ علت مهمی که کسب و کار ها و سازمان ها به سمت استفاده از فضای ابری گرایش پیدا کرده اند:
هزینه:
شما با استفاده از رایانش ابری دیگر نیازی به سرمایه گذاری برای خرید سخت افزار و نرم افزار ندارید. و هچنین دردسر نصب و راه اندازی دیتاسنترها (data centers) در محل کار را کنار گذاشته اید. همچنین سرورها، هزینه سرسام آور مصرف برق سرورها و سرمایش رایانه ها را حذف کرده اید. کارشناسان IT مدیریت اطلاعات زیرساخت ها را انجام می دهند.
سرعت:
اکثر خدمات رایانش ابری به صورت سلف سرویس و بر اساس تقاضای افراد ارائه می شود، بنابراین حتی مقادیر زیادی از منابع محاسباتی را می توان در عرض چند دقیقه و به راحتی فقط توسط چند کلیک ساده تهیه کرد. کسب و کار شما را انعطاف پذیر تر می کند و فشار برنامه را کاهش می دهد.
مقیاس جهانی:
مقیاس رایانش ابر ی بی نهایت است و این یکی از مزایای مهم آن است. به این معنی که مقدار متناسبی از منابع IT را نسبت به نیاز شما ارائه می کند. برای مثال، کمتر و بیشتر کردن قدرت محاسبات، فضای ذخیره، و پهنای باند متناسب با منطقه جغرافیایی و کشور مورد نظر.
بهره وری:
نصب دیتا سنتر ها در سایت سازمان معمولا به مقدار زیادی خورده کاری دارند – نصب سخت افزار، نصب نرم افزار، و کارهای وقت گیر مدیریت IT. رایانش ابری این نیازها را حذف می کند، و تیم IT می تواند زمان خود را روی اهداف مهم تر در کسب و کار بگذارد.
کارایی:
بزرگ ترین سرویس های رایانش ابری بر روی اینترنت در دیتاسنترهایی که از هر لحاظ امنیت دارند و به صورت منظم به بروز ترین و مؤثر ترین سخت افزارها ارتقا پیدا می کنند. که چندین مزیت را نسبت به دیتاسنترهای شرکتی افزایش می دهد. که شامل کاهش تاخیر شبکه و صرفه جویی در زمان و مکان می شود.
قابلیت اطمینان:
رایانش ابری کار بک آپ گیری (back up) و بازیابی فجایع را انجام می دهد و تداوم کسب و کار را راحت تر و ارزان تر می شود. زیرا داده ها را می تواند در چندین سایت اضافه که فضای ابری آن را مهیا می کند ایجاد کرد.
امنیت:
بسیاری از ارائه دهندگان رایانش ابری مجموعه کاملی از سیاست ها، تکنولوژی ها و کنترل هایی را که وضعیت امنیتی شما را به طورکلی تقویت می کند، تا از داده ها، اپلیکیشن ها و زیرساخت ها از تهدیدات بالقوه محافظت کنید.
انواع رایانش های ابری
تمام رایانش های ابری شبیه هم نیستند و یک نوع از رایانش ابری مناسب همه نیست. شکل های متعددی از مدل ها و سرویس ها تکامل یافته تا نیازهای به خصوص شما را بهتر برطرف کنند.
ابتدا باید نوع استقرار آن و معماری ابری که سرویس شما روی آن پیاده سازی می شوند تعیین کنید. سه راه مختلف برای استقرار سرویس شما وجود دارد:
ابر عمومی
ابر های عمومی متعلق به ارائه دهنگان خدمات ابری شخص ثالث هستند. که منابع محاسباتی خود را مانند: سرورها و فضای ذخیره در اینترنت ارائه می دهند. و شما می توانید روی مرورگرها با اطلاعات خود دسترسی داشته باشید.
ابر خصوصی
ابر خصوصی به معنی محاسبه ابری که منحصرا توسط یک تجارت یا سازمان استفاده می شود. که می تواند در محل شرکت و دیتا سنتر خود سازمان مستقر شود. بعضی از کمپانی ها حتی مبلغی را برای پشتیبانی از ابر خود می پردازند. ابر های خصوصی یکی از سرویس هایی است که زیرساخت های آن روی شبکه خصوصی همان سازمان است.
ابر ترکیبی (هیبریدی)
ابرهای ترکیبی، ترکیب ابرهای عمومی و خصوصی است. که با تکنولوژی ای با یکدیگر ترکیب شده اند که اجازه می دهند داده ها و اپلیکیشن ها بین یکدیگر اشتراک گذاشته شوند. که می تواند انعطاف بیشتری به تجارت شما بدهد، گزینه های استقرار اطلاعات بیشتر می کند، و کمک می کند زیر ساخت های موجود و امنیت خود را ارتقا دهید.
اشکال مختلف سرویس دهی های ابری
بیشتر سرویس دهی های ابری به این چهاردسته تقسیم می شوند:
Infrastructure as a service (IaaS)
platform as a service (PaaS)
Serverless
(SaaS) – software as a service
این ها به اغلب به عنوان رایانش ابری «stack» نام برده می شوند زیرا که از روی یکدیگر ساخته شده اند و سلسله مراتبی هستند. دانستن اینکه اینها چه چیزی هستند و چه تفاوت هایی دارند کار را برای انتخاب شما آسان تر می کند.
سرویس ارائه زیرساخت Infrastructure as a service (IaaS)
پایه ای ترین بخش سرویس های رایانش ابری است. حالتی است که شما یک زیر ساخت IT را اجاره می کنید. اعم از سرورها و ماشین های مجازی، فضای ذخیره (storage)، شبکه و سیستم های عملیاتی هستند.
سرویس ارائه پلتفرم platform as a service (PaaS)
در پلتفرم به عنوان سرویس، محیطی بر اساس تقاضا برای توسعه ، تست، تحویل دهی، و مدیریت نرم افزار فراهم می کند. PaaS بر این منظور طراحی شده که کاربران به سرعت اپلیکیشن های برای پایه وب خود را بسازند، بدون اینکه نگران نصب و مدیریت زیر ساخت ها، فضای ذخیره، شبکه و پایگاه داده های مورد نیاز باشند.
رایانش بدون سرور serverless
با پلتفرم به عنوان سرویس که قبلا صحبت کردیم تداخل دارد، رایانش بدون سرور بر روی ساخت اپ تمرکز دارد بدون اینکه بخواهد به طور مداوم وقت صرف مدیریت سرورها و زیر ساخت های مورد نیاز کند. ارائه دهندگان فضای ابری کار نصب، مدیریت فضای ذخیره و مدیریت سرور را برای شما انجام می دهند. ساختار برون سرور بسیار مقیاس پذیر و رویداد محور است، و تنها زمانی از منابع استفاده می کند که تابع خاصی بخواهد رخ دهد.
سرویس ارائه نرم افزار software as a service (SaaS)
در این روش نرم افزار بر روی اینترنت ارائه می شود. که معمولا به صورت اشتراکی باید پرداخت شود. در روش SaaS، سازمان ارائه دهنده فضای ابری خودش ارائه دهنده هاست (host) است و مدیریت نرم افزار و زیر ساخت ها و نگهداری نرم افزار اعم از ارتقا ، بروز رسانی و ملاحظات امنیتی را بر عهده دارد. کاربران با استفاده از اینترنت و مرورگر به اپلیکیشن متصل می شوند.
شرکت پویا سیستم، علاوه بر اینکه آماده خدمات دهی با تمام سرویس های ابری می باشد، نرم افزار حسابداری خود را بر پایه سرویس ارائه نرم افزار (SaaS) پیاده سازی کرده تا کاربران دغدغه ای در زمینه پشتیبانی و دسترسی نداشته باشند و از مزایای سرویس های ابری بهره ببرند.