سامانه مودیان به آدرس اینترنتی tp.tax.gov.ir، مرجعی برای تبادل اطلاعات مودیان و سازمان مالیاتی است. این سامانه یک کارپوشه یا حساب کاربری در اختیار مودیان قرار می دهد که تراکنش های پایانه فروشگاهی مودی در آن ثبت و منتقل می شود. در ادامه با ما باشید تا به بررسی بیشتر این سامانه بپردازیم و با مزایا و معایب و نحوه ثبت نام آن آشنا شویم.
سامانه مودیان چیست؟
یکی از قوانین مالیاتی که در سال گذشته اقدامات اجرایی آن شروع شده است، قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان است. این قانون با هدف شفاف سازی درآمد مودیان و جلوگیری از فرار مالیاتی تدوین شده و بنابرآن، کلیه مشمولان مالیاتی باید مطابق با فراخوان های اعلام شده در این سامانه ثبت نام کنند. به همین ترتیب، کلیه اطلاعات مودیان در سامانه اضافه خواهد شد. قابل ذکر است که قانون مذکور در سال 1398 در 6 فصل و 29 ماده قانونی تنظیم شده است.
منظور از سامانه مودیان، پلتفرمی بر بستر وب است که به عنوان مرجع ثبت، صدور و استعلام صورتحساب های الکترونیکی درنظر گرفته می شود. هر مودی در این سامانه یک اکانت یا کارپوشه خواهد داشت و کلیه درآمدهای وی به صورت سخت افزاری یا نرم افزاری از طریق پایانه های فروشگاهی، درگاه های پرداخت و غیره به این سامانه منتقل می شود. مودیان می بایست همه صورتحساب های الکترونیکی و استاندارد خود را در این سامانه ثبت نموده که برای هر کدام از آنها، یک شماره مالیاتی ویژه درنظر گرفته می شود.
وظایف مودیان در این سامانه مالیاتی چیست؟
از جمله اقداماتی که مودیان می توانند در سامانه انجام دهند عبارتند از:
- صدور صورتحساب الکترونیکی در ازای فروش کالا یا خدمات و ارائه آن به مشتری.
- اصلاح یا ابطال صورتحساب ها و ثبت معاملات در سامانه.
- اطمینان از ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان.
- اتصال شماره حساب تجاری، متصل کردن پوز و یا درگاه پرداخت به سامانه.
- اعلام مشکلات در روند صدور و ثبت صورتحساب به سازمان یا شرکت معتمد.
- اعلام رویدادهای تعطیلی یا انحلال کسب و کار تا 10 روز قبل از توقف بهره برداری.
- اعلام تغییرات در کسب و کار و محل فعالیت ظرف 10 روز.
نکته: در رابطه با اهمیت سایت مودیان و ثبت نام در آن باید گفت در صورت عدم انجام این کار برای مشمولان، جریمه حداقل 10 درصدی از فروش درنظر گرفته شده است. ثبت نام در این سامانه مطابق با زمان بندی (در انتهای مقاله ذکر شده است) برای کلیه مشاغل و شرکت ها موضوع فصل های 4 و 5 باب 3 ق.م.م مصوب 1366 لازم الاجرا است. همچنین جریمه هایی برای عدم اعلام گزارشات، عدم تحویل یا صدور صورتحساب و اعلام شماره حساب بانکی درنظر گرفته شده است.
آشنایی با سامانه مودیان
مزایا سامانه مودیان چیست؟
در رابطه با مزایا سامانه مودیان می توان به موارد زیر اشاره کرد که عبارتند از:
- افزایش شفافیت: یکی از مهم ترین آثار بکارگیری سامانه مودیان، افزایش شفافیت است. به صورتیکه این سامانه می تواند هر فرد را به وسیله کدملی/کدفراگیر و شماره تلفنی که برای اوست احراز هویت کند. همچنین اطلاعات دقیق هر فرد از نظر شغلی، محل کار، نوع کار و شیوه کسب درآمد و نیز حساب بانکی تجاری مشخص می شود.
- کاهش هزینه: یکی دیگر از مزیت های خوب این سامانه، کمتر شدن هزینه های مربوط به مکاتبات و حضور در دفاتر مالیاتی و غیره است.
- کاهش احتمال تقلب: از آنجایی که سامانه به صورت برخط بوده و حساب و کتاب ها توسط کامپیوتر انجام می شود، همه درآمدها به صورت خودکار محاسبه شده و مالیات تخمین زده می شود. همچنین کوتاه کردن دست افراد و ایجاد یک اتوماسیون آنلاین نیز به کاهش تقلب کمک می کند.
- سهولت: در بخش پرداخت، محاسبه مالیات، سرعت و دقت آن، سهولت هایی برای سازمان امور مالیاتی و نیز مودیان ایجاد می شود.
معایب سامانه مالیاتی چیست؟
در رابطه با معایب سامانه مودیان می توان به موارد زیر اشاره کرد که عبارتند از:
- عدم آشنایی: عدم اطلاع رسانی صحیح از جانب سازمان امور مالیاتی منجر خواهد شد تا افراد نتوانند از این سامانه استفاده کرده و یا جریمه شوند.
- اختلالات در سامانه: سنگینی بار پردازشی بر روی سامانه منجر به قطع شدن آن می شود که این مورد به خصوص در زمان ثبت صورتحساب و غیره مشکل ساز خواهد بود.
- عدم دسترسی به اینترنت: مهم ترین پیش نیاز برای استفاده از این سامانه، داشتن یک موبایل هوشمند یا کامپیوتر و اینترنت است. به همین خاطر ممکن است برخی افراد نتوانند به سامانه دسترسی داشته باشند.
- عدم اطمینان از امنیت: از آنجایی که این نوع سامانه های اینترنتی همواره مورد حمله یا نفوذ قرار می گیرند، امنیت 100% آنها وجود ندارد. همچنین فاش شدن اطلاعات مودیان ممکن است دردسرساز شود.
آشنایی با معایب سامانه مودیان
نحوه ثبت نام سامانه مودیان
اگر قصد ورود به سامانه مودیان را دارید، لازم است ابتدا در آن ثبت نام کنید. روند ثبت نام سامانه مودیان به شرح زیر می باشد:
- ابتدا برای ثبت نام در این سامانه، باید پیش ثبت نامی در درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی انجام شود. این کار با درج کد ملی یا کد فراگیر و شماره تلفنی که به نام فرد است انجام می شود.
- ورود به سایت Tax.Gov.ir و تکمیل فرم و درخواست ثبت نام. در این مرحله باید برای اخذ گواهی امضا الکترونیکی از مراکز صدور گواهی الکترونیکی میانی اقدام کنید.
- حال با ورود به سایت سامانه مودیان، می توانید نام کاربری و رمز عبور دریافت شده از پیامک را وارد کرده و نسبت به تکمیل عضویت خود اقدام نمایید. از جمله اقدامات در این بخش می توان به ثبت پایانه فروش استاندارد، ثبت حافظه مالیاتی استاندارد و ثبت شماره حساب بانکی اشاره کرد.
روند ثبت نام در سامانه مالیاتی
پرسش های متداول
برخی از پرسش های متداولی که ممکن است شما کاربران راجع به سامانه مودیان داشته باشید عبارتند از:
- 4 ویژگی اصلی سامانه مالیاتی جدید را نام ببرید.
این سامانه تحت نظارت سازمان مالیاتی بوده و برای هر مودی یک کارپوشه ایجاد می کند. همچنین مرجع ثبت، صدور و استعلام صورتحساب های الکترونیک است و باید به هر وسیله یا پایانه دارای حافظه مالیاتی فرد حقیقی و حقوقی متصل شود.
- چه کسانی مطابق با مصوبه شماره 6315 در فروردین سال 1400، ملزم به ثبت نام در این سامانه نیستند؟
اشخاص حقیقی ماده 81 و 142 قانون مالیات های مستقیم (ق.م.م)، صاحبین مشاغل (حقیقی) گروه سوم موضوع آیین نامه اجرایی ماده 95 اصلاحی ق.م.م. این گروه تنها در صورتی درنظر گرفته می شود که فروشنده کالا یا خدمات معاف از مالیات بر ارزش افزوده باشند.
- جدول زمان بندی ثبت نام مودیان در سامانه را بگویید.
جدول زمان بندی که مودیان باید مطابق با فراخوان سازمان امور مالیاتی در این سامانه ثبت نام کنند به شرح زیر می باشد: