اگر حسابدار هستید و قرار هست در یک واحد تولیدی استخدام شوید یا به تازگی صاحب یک واحد تولیدی شدید و می خواهید بیشتر در مورد حسابداری شرکت تولیدی اطلاعات کسب کنید، حتما این مقاله را مطالعه کنید تا اطلاعات سودمندی در مورد حسابداری تولیدی کسب کنید.
امروزه، به تولید به عنوان یک ابزار رقابتی نگریسته می شود و واحدهای تولیدی در شرایطی قرار گرفته اند که با چالش هایی همچون، افزایش فشارهای رقابتی، تنوع در محصولات، تغییر در انتظارات اجتماعی و افزایش سطح توقع مشتریان روبه رو هستند. محصولات در حالی که باید بسیار با کیفیت باشند، تنها در مدت زمان کمی معمولا در بازار می مانند. به دلیل تنوع طلب بودن و پیچیده شدن نیاز مشتریان محصولات قدیمی باید جای خود را به محصولات جدید مطابق با آخرین نیازهای مشتریان بدهند. نقش حسابداری به عنوان فراهم کنندگان اطلاعات مالی با استفاده از استانداردهای حسابداری برای صاحبان کسب و کار و تولیدکنندگان بیشتر مشخص می گردد. نیاز جدی سازمان و شرکت ها به اطلاعات صحیح و به روز جهت استفاده در فرآیند تصمیم گیری و برنامه ریزی برای سازمان مربوطه موضوعی اجتناب ناپذیر است. این مقاله ابتدا به تشریح جایگاه حسابداری در تولید و نحوه عملکرد حسابداری شرکت تولیدی و سپس به معرفی یک نرم افزار حسابداری تولیدی میپردازیم.
حسابداری تولیدی و اهمیت آن
نظام اقتصادی جهانی امروزه مبتنی بر دانش و تکنولوژی می باشد. به دلیل وجود رقابت های بین المللی بین تولیدکنندگان و آگاهی هر چه بیشتر مشتریان، رقبا و عرضه کنندگان توانمند پدید آمده است. دانش در برابر سایر عوامل تولید مانند پول، ملک ، زمین و ابزارهای مادی، از اهمیت بیشتری برخوردار شده است،به طوری که امروزه از آن به عنوان ماده اولیه اقتصاد و مهمترین پیامد آن یاد می کند.به عبارت دیگر، در حدود 211 سال قبل،در عصر کشاورزی و ماقبل صنعتی،دو عامل کار و زمین نقش مهمی در زندگی بشر داشتند.پس ازانقلاب صنعتی تا اواخر قرن بیستم،دو فاکتور کار و سرمایه به عنوان عوامل اصلی مؤثر بر تولید شناخته می شدند.اما اکنون اطلاعات و دانش حرف اول را در اقتصاد جهانی می زند و در کنار کار و سرمایه، از جمله عوامل مهم در تولید شناخته می شود. به دلیل پیچیده شدن روابط سازمانی و گسترش فعالیت های تجاری، مدیران همواره ناگزیر از تصمیم گیری های گوناگونی در مورد امور روزمره و همچنین اهداف کوتاه مدت و بلندمدت سازمان هستند، برای مثال در یک شرکت تولیدی باید تصمیم گرفته شود که چه محصولی تولید شود و اگر چندین محصول متفاوت تولید می شود،بهترین ترکیب چیست؟ چه روشی برای تولید مناسب است؟ آیا بهتر است ازسیستم ماشینی استفاده، یا از سیستم دستی تولید استفاده گردد؟
فنون و سیستم های حسابداری در جهت رفع این نیازها به وجود آمده اند. یکی از سیستم های حسابداری، حسابداری شرکت تولیدی است که با تمرکز دقیق بر روی کنترل هزینه ها به مدیران و سهامداران شرکت ها دیدی جامع در خصوص سود و زیان بازار می دهد. این کنترل هزینه شامل کنترل هزینه های دستمزد تا خرید مواد اولیه می باشد.
کلیه مشاغل تولیدی با توجه به اهمیت کنترل ورودی و خروجی انبار و برای داشتن اطلاعات از موارد مصرفی اولیه تولید و در آخر، بازبینی سود و زیان هر کالای تولید شده؛ نیازمند یک سیستم حسابداری با دقت بالا در شرکت تولیدی خود هستند که در صورت نقص در شرکت خود دچار بحرانی جدی خواهند شد.
-
آگاهی بر میزان دارایی شرکت تولیدی
یکی از شروط موفقیت یک شرکت تولیدی اطلاع داشتن از دارایی های شرکت در هر زمان از سال است. قبل از شروع به کار خط تولید باید دارایی های شرکت به طور کامل مشخص و معین شود. دارایی های یک شرکت تولیدی شامل سهام داران شرکت، طلبکاران، اموال و کلیه اثاثیه و ملکی که در اختیار دارد کلیه وجوه نقد در بانک یا صندوق ذخیره، موجودی اجناس شرکت می شود.
سیستم حسابداری شرکت تولیدی میتواند به برنامهریزی مالی برای تهیه ی مواد اولیه کمک کند. در این خصوص مسولین مالی شرکت باید همیشه از دارایی های شرکت به صورت وجه نقد اطلاع کامل داشته تا بتوانند در صورت نیاز سریع به مواد اولیه جهت تهیه یا خرید، اقدامات لازم را انجام دهند. برخی شرکت ها برای خرید مواد اولیه و یا موادی که یک شرکت تولیدی به آن نیاز دارد با چک اقدام می کند. اما همیشه نمی توان از چک استفاده کرد چون وضعیت بازار مرتب تغییر میکند و باید از نقدینگی در شرکت تولیدی مطمئن شد تا بتوان در شرایط ضروری جهت دستیابی به اهداف شرکت استفاده کرد.
نداشتن برنامه ریزی مالی صحیح در یک کارگاه تولیدی کوچک تا کارخانه تولیدی بزرگ می تواند چرخ تولید را از کار بیندازد. سیستم حسابداری شرکت اینجا نقش مهمی را ایفا می کند. با داشتن نرم افزار حسابداری تولیدی می توان تمام دارایی های شرکت را مشخص نموده تا مسئول مالی شرکت بتواند به طور دقیقی بر روی حقوق تا خرید مواد اولیه برنامه ریزی کند و از طرفی حسابدار با به چرخش انداختن وجوه نقد از بلا استفاد ماندن جلوگیری میکند؛ تا مدیران شرکت بتوانند در هر زمانی از منابع مالی به نفع شرکت استفاده کند. با اطلاع بر میزان منابع مالی؛ از سؤاستفاده از اموال شرکت به نفع شخصی کارکنان جلوگیری به عمل می آید.
-
ارزیابی خطوط تولیدی
یک حسابدار تولیدی باید خطوط مختلف تولید را از لحاظ راندمان و میزان تولید ارزیابی کند و در صورتی که نیاز باشد با توجه به میزان فروش و تقاضا، میزان تولید برخی بخش ها کاهش و بخشی دیگر افزایش یابد. در واقع حسابدار پیشنهاداتی به مسئولان شرکت می دهد که منجر به افزایش سود شرکت از فروش کالاها می شود.
-
پیش بینی بودجه
یکی از فواید وجود حسابداری در شرکت تولیدی این است که می توان با توجه به میزان هزینه ی لازم برای تولید محصول مانند هزینه مواد اولیه، هزینه های نیروی انسانی، هزینه مربوط به تبلیغات و بازار یابی، بودجه مورد نیاز برای هر بخش تعیین شود. این پیش بینی بودجه می تواند برای یک سال کاری، دوره ی شش ماهه یا دوره ی کوتاه تر معین گردد.
-
برنامه ریزی مالیاتی
با توجه به تغییرات در قوانین مالیاتی در گذر زمان، یک حسابدار تولیدی خبره باید از قوانین مالیاتی اشراف کامل داشته باشد تا میزان مالیات شرکت را محاسبه کند و زمان پرداخت آن را در نظر بگیرد که در موعد مقرر پرداخت شود. چون در غیر این صورت شرکت متحمل جریمه های دیرکرد بالایی می گردد.
وظایف حسابدار یک شرکت تولیدی
اکثر اعمال حسابداری تولیدی همانند دیگر سیستم های حسابداری می باشد مانند نوشتن ترازنامه، اما اعمال دیگری نیز وجود دارد که در دیگر سیستم های حسابداری وجود ندارد همانند محاسبه قیمت تمام شده کالا که در حسابداری های دولتی،اداری و آموزشی وجود ندارد. در این بخش با شرح وظایف یک حسابدار شرکت تولیدی به معرفی حسابداری شرکت تولیدی می پردازیم.
-
محاسبه قیمت تمام شده کالا
تنظیم قیمت تمام شده کالا نیازمند بررسی سه پارامتر مهم است. این سه پارامترمیزان قیمت تمام شده محصول را معین می نمایند این سه پارامتر به این شرح است:
-
مواد اولیه
محاسبه هزینه های خرید مواد اولیه محصولات
-
حقوق و دستمزد
محاسبه هزینه های حقوق افرادی که به طور مستقیم جهت تولید کالا در واحد تولیدی کار می کنند.
-
سربار
سربارشامل تمام هزینه ها به غیر از مواد اولیه و حقوق افرادی که مستقیم در تولید کالا مؤثراند، می باشد. برای مثال هزینه های آب و برق مصرفی، هزینه توزیع کالا ، حقوق کارکنانی که به طور غیر مستقیم در تولید کالا نقش داشتند، تعمیر ماشین آلات و … نیز باید محاسبه شده و در قیمت نهایی کالا محاسبه شوند. حسابداران با محاسبه تمام هزینه هایی که برای تولید یک کالا صرف می شود، قیمت تمام شده هر کالا را محاسبه می کنند.
-
تنظیم سند حسابداری شرکت تولیدی
ثبت سند حسابداری وظیفه تمام سیستم های حسباداری می باشد در این بین حسابداری شرکت تولیدی از این قاعده مستثنی ننیست. در شرکت حسابداری خرید مواد اولیه و یا فروش محصول داریم که باید روزانه در اسناد حسابداری ثبت شوند. درهنگام ثبت سند باید نام محصول خریداری شده و یا فروخته شده به همراه قیمت آن ثبت شود. علاوه بر این خریدهای روزمره ای که در شرکت انجام می شود در سند حسابداری در نرم افزار درج می شود. ثبت سند از جمله فعالیت های اصلی حسابداری است. در صورتی که ثبت سند در شرکت تولیدی به موقع و با دقت انجام شود دیگر فعالیت های حسابداری اعم از تنظیم صورت مالی، تنظیم ترازنامه، تنظیم وجوه نقدینگی و … همگی سر جای خود انجام می شوند.
-
تنظیم صورت مالی
صورت مالی می تواند به صورت سالانه یا دوره ای یه صورت هر چند ماه یک بار انجام شود. صورت مالی گزارشی با اهمیت برای مدیران و سهامداران شرکت می باشد از این جهت که با مشاهده ی آن مدیران و سهامداران می توانند تشخیص دهند که در یک مدت معین آیا شرکت توانسته به اهداف پیش بینی شده برسد یا خیر.
-
تهیه صورت سود و زیان
با تهیه و تنظیم صورت سود و زیان میزان سود دهی واحد تولیدی در یک بازه زمانی مشخص می شود..
-
تهیه ترازنامه
ترازنامه نشان دهنده توازن یا عدم توازن بین بدهی ها و بستانکاری ها به اضافه سرمایه ی شرکت است. در ترازنامه باید مجموع بستانکاری ها و سرمایه های شرکت با بدهی های شرکت یکسان باشد. در غیر این صورت معلوم می شود شرکت دچار مشکلات مالی و سیاست گذاری شده است.
-
تهیه صورت گردش نقدینگی
یکی از وظایف حسابدار این است که منابع پول در گردش و جاری در شرکت تولیدی را به اطلاع هیئت مدیره ی شرکت برساند. همچنین به آنان اطلاع دهد، پول های مذکور کجا هزینه شده است. که این کار با تهیه ی صورت گردش نقدینگی امکان پذیر است. مدیران شرکت با مطالعه این گزارش متوجه سود یا زیان شرکت می شوند.
-
تهیه صورت سود و زیان جامع
گزارش سود و زیان شرکت به همراه صورت مالی شرکت نشان می دهد که از زمان تاسیس شرکت توانسته است به سودآوری است برسد یا خیر. در این گزارش بازه زمانی از ابتدا تا آخر پایان سال مالی تعیین می شود.
-
محاسبه حقوق و دستمزد
محاسبه میزان حقوق، بیمه، پاداش و … پرسنل و کارگران در حوزه کاری حسابدار تولیدی قرار دارد.
-
تنظیم اظهار نامه مالیاتی
حسابدار شرکت تولیدی با ثبت دقیق و به موقع سند و گزارش در طول سال مالی می توانند هنگام پر کردن و تهیه ی اظهار نامه مالیاتی کار خود را آسان نمایند.
نحوه عملکرد حسابداری تولیدی
برای اینکه ابتدا نحوه عملکرد حسابداری شرکت تولیدی مشخص شود لازم است ابتدا انواع هزینه ها در یک شرکت تولیدی را بیان کنیم.
هزینهها در شرکتهای تولیدی به دو دسته تقسیم می شود: هزینههای تولیدی و هزینههای غیر تولیدی.
هزینههای تولیدی شامل: حقوق پرسنل و کارکنان، مواد اولیه، هزینههای حمل و نقل، خرید ماشین آلات، برق ، آب وگاز مصرفی و… است.
هزینههای غیر تولیدی به کلیهی هزینههایی گفته میشود که برای تداوم فعالیتهای شرکت تولیدی لازم است و شامل هزینهی تعمیر ات، استهلاک ماشین آلات و فرآیند توزیع و فروش و… است.
حسابدار شرکت، این هزینهها را می بایست از همدیگر مجزا کند تا بتواند به مدیران شرکت دید جامع تری در رابطه با قیمت تمام شده کالا بدهد. مدیران شرکت معمولا با استفاده از اطلاعات حاصل شده از بخش قیمت تمام شده کالا، نسبت به امور مالی شرکت و فعالیتهای که شرکت باید آنها را در دستور کار خود قرار دهد، اشراف پیدا می کند. با تحلیل و بررسی قیمت تمام شده کالا می توان بر روی کلیه ی هزینههای شرکت برنامهریزی کرد و طبیعی است که در صورتی که این بخش با خطایی همراه باشد، کل امور مالی شرکت با نواقصی جدی روبه رو خواهد شد. به همین دلیل است که هر شرکت تولیدی به حسابداری خبره و مسلط به نرم افزار حسابداری به خصوصی که متناسب با نوع فعالیت شرکت باشد، نیازمند است.
بخش دیگر حسابداری تولیدی مربوط به گزارشات بخش انبار است. این گزارشات باید به روز باشد تا بتواند در هر زمانی گزارش آمار دقیقی را ارائه دهد تا به برنامه ریزی جهت میزان مواد اولیه و تولیدات کمک کند.. با توجه به شرایط موجود اقتصادی و نوسانات مداوم قیمتها در بخش خرید مواد اولیه، حقوق، حمل و نقل و… حسابداران باید به طور پیوسته قیمت کالای تمام شده را چک کنند و آن را در سامانه مربوط به شرکت به روز رسانی کنند تا مدیران شرکت از هزینههای تولیدی و غیر تولیدی مطلع شوند. بطور کلی کلیهی فعالیتهای حسابداران در شرکتهای تولیدی مستقیما برچرخه تولید، توزیع، فروش و… تاثیر مستقیم دارد.
نرم افزار حسابداری تولیدی پویا سیستم
شرکت نرم افزار حسابداری پویا نرم افزارهای حسابداری خود را در نسخه های زیر ارائه می کند:
نرم افزار حسابداری پایه
نرم افزار حسابداری ساده
نرم افزار حسابداری فروشگاهی
نرم افزار حسابداری شرکتی
نرم افزار حسابداری تولیدی ساده
نرم افزار حسابداری پویا نسخه تولیدی ساده توسط بنگاههای اقتصادی که در طی فعالیت روزانه کالای خامی را به محصول تبدیل مینمایند همانند کارگاههای تولیدی کوچک، رستوران، فست فود، کابینت سازی، آهنگری و … مورداستفاده قرار میگیرد. داشتن پنل دسترسی سریع به کالا و امکان تعریف بازاریاب در هنگام صدور فاکتور باعث میگردد که بتوان این نسخه را در انواع کسب و کارهای مختلف استفاده نمود. امکان تعریف فرمول ساخت محصول، ثبت تولید روزانه، مشاهده سود و زیان در بازه زمانی مختلف از دیگر امکانات این نسخه میباشد.
در این نرم افزار امکان تعریف انواع حساب در سطح معین به صورت نا محدود وجود دارد. با استفاده از این نسخه صدور فاکتور فروش و خرید و برگشت از فروش و خرید به راحتی قابل انجام است. با نرم افزار حسابداری پویا سیستم، نصب به صورت نامحدود در یک سیستم برای انجام حسابداری امور مختلف ممکن شده است.
امکان نمایش بدهی قبلی مشتری در فاکتورها، امکان فعال و غیرفعال نمودن تخفیف در صدور فاکتور، ثبت اطلاعات پایه اعم از نام کالا به همراه کلیه جزئیات مربوط به آن، ثبت سند دریافتی به صورت نقد و یا چک و حواله در زمان فروش کالا از نمونه ویژگی های این نسخه نرم افزار حسابداری شرکت پویا سیستم می باشد.
درخواست نصب دمو
با تکمیل فرم زیر کارشناسان ما با شما تماس میگیرند تا هماهنگی لازم برای نصب نرم افزار آزمایشی پویا را با شما انجام دهند.
سفارش نرم افزار حسابداری پویا
حسابداری تولیدی ساده
- امکان تعریف انواع حساب در سطح معین بصورت نامحدود
- صدور فاکتور فروش و خرید و برگشت از فروش و خرید
- صدور انواع چک دریافتنی و پرداختتی
- اعلام وصول چک
- امکان صدور فاکتور جهت خدمات
- گزارش از گردش انواع حساب ها درسطح معین
- امکان نصب بصورت نامحدود در یک سیستم برای انجام حسابداری امور مختلف
- گروه بندی مشتریان
- دو قیمت خرده فروشی و عمده فروشی
- هشت مدل چاپ فاکتور فروش
- امکان فعال و غیرفعال کردن نمودن تخفیف در صدور فاکتور
- امکان نمایش بدهی قبلی مشتری در فاکتورها
- امکان تعریف درصد مالیات بر ارزش افزودن برای هر کالا
- ثبت اطلاعات پایه اعم از نام کالا به همراه کلیه جزئیات مربوط به آن
- امکان تایپ فارسی و لاتین و همراه داشتن اعداد و حروف با هم
- ثبت حساب های بانکی و اسناد دریافتنی و پرداختنی از قبل
- ثبت و معرفی هزینه ها وخدمات
- ثبت سند دریافتنی به صورت نقد و یا چک و حواله در زمان فروش کالا
- امکان تعیین وضعیت چک یا چک های افراد (پاس یا برگشتی) در بخش عملیات مربوط به چک
- امکان واگذراری چک به بانک و برداشت از صندوق و واریز به بانک و بالعکس
- امکان گزارش از فاکتور، خرید، و فروش براساس شماره فاکتور، نام کالا، کدکالا، مشتری و …
- گزارش از اسناد دریافتی و پرداختی
- گزارش از موجودی صندوق ، گزارش از هزینه ها بصورت جامع
- گزارش از حساب بانکی و جستجوی چک
- گزارش ریز از یک نوع کالا براساس نام کالا، کدکالا
- گزارش از وضعیت پرداخت های مشتری
- امکان جستجوی کالای فروخته شده براساس کلیه مشخصات آن
- امکان تعریف سربرگ و ته برگ
- امکان وضعیت چک بصورت خودکار
- گزارش فاکتورهای صادرشده
- امکان ثبت و چاپ فاکتورهای فروش برای مشتری و …
- واگذاری چک به مشتری
- گروه بندی کالاها
- امکان تعریف مدت تسویه در هر فاکتور
- ثبت اطلاعات پایه اعم از نام کالا و گروه کالا به همراه کلیه جزئیات مربوط به آن
- گزارش از موجودی کالا
- گزارش از اسناد دریافتنی و پرداختنی بر اساس تاریخ و شماره سند
- گزارش جامع از سود و زیان
- گزارش نقطه سفارش
- گزارش فاکتورهای صادر شده بر اساس هر اپراتور
- امکان اضافه کردن هر نوع فایل به اطلاعات یک مشتری
- کارتکس کالا
- امکان ویژه چاپ متن بر روی چک به صورت مستقیم
- تخصیص یک شماره رسید به چندین فاکتور خرید جهت تحویل به انباردار
- امکان تعریف اولویت کاری و یادداشتهای روزانه
- یادآوری تاریخ چک های دریافتی و پرداختی و قرارها و جلسات مهم به صورت اتوماتیک
- امکان صدور پیش فاکتور
- امکان صدور فیش با ابعاد کوچک برای مشاغل پرفروش بدون نیاز دادن فاکتور به مشتری
- امکان تبدیل تاریخ و شماره سند
- محاسبه فروش اقساطی
- گزارش تاریخ انقضاء
- گزارش خلاصه فاکتورها
- گزارش حساب های معین ثبت شده در فاکتورها
- گزارش فاکتورهای صادر شده بر اساس هر اپراتور
- امکان ارتباط با ترازوهای دیجیتال بارکدی
- امکان استفاده از بارکدخوان
- گزارش نمایش رسید کالا
- تحت شبکه بودن این نرم افزار
- گزارش از دفاتر حسابداری
- امکان اضافه کردن هرنوع فایل به اطلاعات یک مشتری
- گزارش مانده حساب مشتری براساس مدت بدهکاری
- امکان چاپ اتیکت قیمت کالا
- امکان تعریف فروش ویژه جهت فروش با تخفیف در شرایط خاص و محدوده تاریخی
- مرور دفاتر حسابداری
- گزارش اسناد حسابداری
- رأس گیری چک ها
- امکان ثبت اسناد به صورت دستی
- گزارش خلاصه سند روزانه
- کارت حسابداری کالا
- نمودار بالاترین فروش و پرسود ترین کالاها
- تراز دفتر کل
- تراز دفتر معین
- تعریف فرمول تولید برای کالاهایی که از ترکیب چند کالا ساخته میشوند
- امکان تعریف گروه ویزیتورها
- گزارش براساس میزان فروش هر ویزیتور در محدوده تاریخی خاص
- گزارش براساس میزان فروش نقدی و غیر نقدی هر ویزیتور
- کسر مواد مصرفی (کالاهای فرمولی) بعد از صدور فاکتور فروش از انبار
- محاسبه سود وزیان در محدوده تاریخی خاص
- امکان ارائه صورت معاملات فصلی مورد نیاز دارائی
- محاسبه سود وزیان در محدوده تاریخی خاص