وب سایت چیست؟
یک وبسایت مجموعهای از اسناد، اطلاعات و پروندههایی است که از متن، گرافیک، رنگ، لینک و قالب بندی تشکیل شده است.وبسایت مجموعهای از صفحات وب در دسترس عموم و بههم پیوسته است که یک نام دامنه مشترک دارند. وبسایتها را میتوان توسط یک فرد، گروه، کسب و کار یا سازمان برای اهداف مختلف ایجاد و نگهداری کرد.
همه وبسایتهای در دسترس عموم، با هم شبکه جهانی وب را تشکیل میدهند.
اگرچه گاهی اوقات بهآن «صفحه وب» میگویند، این تعریف اشتباه است، زیرا یک وبسایت از چندین صفحه وب تشکیل شده است. یک وبسایت همچنین بهعنوان «حضور وب» یا بهسادگی «سایت» شناخته میشود. بسیاری از افراد، شکل کوتاهشدهی «وبسایت»، یعنی «سایت» را بهکار میبرند.
به بیانی، وب، نام مشترک شبکه جهانی است که زیرمجموعهای از اینترنت است و شامل صفحاتی است که میتوان از طریق مرورگر وب بهآنها دسترسی پیدا کرد.بسیاری از مردم تصور میکنند که وب، اینترنت است و از این اصطلاحات بهجای یکدیگر استفاده میکنند، در حالی که اصطلاح اینترنت در واقع به شبکه جهانی سرورها اطلاق میشود که اجازه میدهد اطلاعاتی را که در وب وجود دارد به اشتراک بگذارید.
وبسایتها معمولا با یک نام که بهآن دامنه (Domain) گفته میشود فراخوانی میشوند و نوشتن آن با www شروع شده و با «com.» یا «ir.» یا «org.» و پسوندهای دیگری تمام میشوند. برای نظم دادم به فضای کل اینترنت مرسوم است که سایتها را با www شروع میکنند.
www مخفف World Wide Web است و ترجمه فارسی آن «وب جهانگستر» میباشد. استفاده از www در ابتدای نام دامنه یک توافقی است در بین سازمانهای ارائه دهنده خدمات وب، بهاین منظور که تمامی نامها از یک پروتکل تبعیت کنند. com نیز مخفف کلمه Commercial به معنی تجاری است.
انواع وبسایت
وبسایتها انواع مختلف دارند که هر شرکت یا فرد دستهبندیهای مختلفی برای آن ایجاد میکنند. ما در اینجا به 8 نوع اصلی از این دستهبندی پرداختیم:
1. وبسایت فروشگاهی (E-commerce Website)
2. وبسایت شرکتی (Business Website)
3. وبسایت نمایش محصول یا پورتفولیو (Portfolio Website)
4. وبسایت بلاگ (Blog Website)
5. وبسایت آموزشی (Educational Website)
6. وبسایت شخصی (Personal Website)
7. وبسایت سرگرمی (Entertainment Website)
8. وبسایت رسانه اجتماعی (Social Media Website)
تفاوت وبسایت و وبلاگ چیست؟
تقریبا میتوان گفت که تفاوت بنیادی بین وبسایت و وبلاگ وجود ندارد، تنها تفاوت از لحاظ ماهیت محتوا، نوع کاربری بوده بهعنوان مثال، وبسایت بیشتر اوقات فقط از صفحات ایستا تشکیل شده است؛ یعنی آنها صفحاتی هستند که حاوی محتوای ثابت هستند و در بیشتر موارد بروزرسانی نمیشوند.
برای مثال، یک سایت فروشگاهی را در نظر بگیرید که در آن، تعدادی محصول بفروش میرسد و هر محصولی یک یا چند تصویر دارد و یک توضیح کوتاه و نیز مشخصات فنی و قیمت و…. این صفحه از یک وبسایت فروشگاهی یکبار ایجاد میشود و بهندرت پیش میآید که تغییرات یا اصلاحات اساسی در آن صورت گیرد ولی یک وبلاگ همیشه در حال بروزرسانی، ویرایش، مطالب و مقالات جدید یا آموزش میباشد.
مرورگر وب چیست؟
وبسایتها از طریق مرورگرهای وب قابلدسترسی هستند. یک مرورگر وب یک برنامه کامپیوتری است که قادر به دانلود و نمایش فایلها و اجزای تشکیلدهنده وبسایت میباشد. مرورگرهای وب محبوب مانند گوگل کروم، موزیلا، فایرفاکس، اینترنت اکسپلورر و سافاری همه قادر به خواندن و تفسیر نام دامنه میباشند.
آدرس دامنه (برای مثال paydarsamane.ir) در قسمت بالای صفحه مرورگر وارد میشود که این مرورگرها فایلهای لازم برای نمایش این وبسایتها را از وب سرور درخواست کرده و تحویل میگیرند و آنها را بر روی صفحه خود بهشکل یک وبسایت نمایش میدهند. در شکل زیر محبوبترین مرورگرهای سال 2022 را مشاهده میکنید که Chrome در رتبه محبوبترین مرورگر از نظر کاربران قرار گرفت.
وب سرور چیست؟
وب سرور سیستمی است که وظیفه آن، پاسخ به درخواست مرورگر وب و ارسال صفحات وب به کاربران میباشد وبسایتها و اسناد و پروندههای مرتبط با آن در وب سرورها ذخیره میشوند. وقتی یک نام دامنه را در مرورگر وب خود تایپ میکنید، مرورگر شما درخواستی را برای یک وب سرور که در آن فایلهای وبسایت قرار گرفته است، ارسال میکند. مرورگر شما این فایلها، تصاویر یا فیلمها را دانلود میکند و آنها را بر روی صفحه نمایش میدهد.