یک حسابدار به چه مهارت هایی نیاز مبرم دارد؟
حسابداری جزو مشاغلی است که تمام کسب و کار ها به آن نیاز اساسی دارند. یک حسابدار طیف وسیعی از داده های یک شرکت را تحزیه و تحلیل می کند و بعد از آن گزارش می دهد. یک حسابدار غیر از کسب مهارت در کار با اعداد، نیاز به برقراری هر چه بهتر با افراد و مشتری هاست.
در واقع یک باید اطلاعات مالی را به زبانی ساده و قابل درک به دیگر افراد شرکت بیان کند.
پس مهارت های اجتماعی به اندازه دانش فنی برای آن مهم است. در این مقاله با پویا سیستم همراه باشید تا به بررسی مهارت های مورد نیاز یک حسابدار بپردازیم.
مهارت های مورد نیاز یک حسابدار
تمامی حسابداران به مهارت های نیاز دارند تا بتوانند تمامی کارهای خود را با شفافیت بالایی انجام دهند. مهارت هایی از این دست به آن ها کمک می کند تا برنامه ریزی دقیقی برای آینده کنند و گزارش های کاربردی و مهم خود را تهیه نمایند. بعضی از این مهارت ها از تجربه و تمرین بدست می آیند و بعضی دیگر با تحقیق و مطالعه از منابع درست و معتبر بدست می آیند.
کسانی که می خواهند در شغل حسابداری پیشرفت کنند باید در راستای ارتقای مهارت در این شغل تلاش کنند. در ادامه تعدادی از این مهارت ها را اشاره می کنیم:
تسلط بر نرم افزارهای مورد نیاز در حسابداری
هر حسابداری وظیفه دارد که بر نرم افزارهای حسابداری تسلط داشته باشد. بدون استفاده از نرم افزارهای حسابداری نمی توان از دقت و سرعت عملیات حسابداری مطمئن شد و تحلیل داده ها و اطلاعات عملیاتی زمانبر و خسته کننده می شود. کاهش هزینه، دسترسی سریع به گزارش های مالی، ویرایش سریع و راحت اطلاعات حسابداری و امکان استفاده ازامکانات نرم افزاری از جمله موارد تسلط بر نرم افزارهای مرتبط با حسابداری هستند. یک حسابدار نیازمند بروز بودن اطلاعات و آگهی از آخرین فناوری ها است.و این به روز بودن به یک حساب دار کمک می کند در بازار رقابتی این رشته باقی بماند و پیشرفت کند.
نرم افزارهای حسابداری ایرانی
نرم افزارهای متداول در شغل حسابداری انواع گوناگونی دارند. نرم افزارهای مالی، نرم افزارهای حقوق و دستمزد، نرم افزارهای حسابداری انبار و … . یک حسابدار موفق و قابل اتکا کار با نرم افزارهای رایج در محیط کار خود را بلد است. در ایران نرم افزارهایی وجود دارند که به طور معمول مورد استفاده هستند. مانند نرم افزار حسابداری پویا محصول شرکت پویا سیستم که می توانید دمو آن را در صفحه اول سایت مشاهده کنید.
نرم افزارهای آفیس (وورد، اکسل، اکسس)
از نرم افزارهای پرکاربرد در حسابداری نرم افزارهای آفیس از محصولات شرکت مایکروسافت هستند. نرم افزارهایی که ذکر کردیم در ارائه گزارش های تحلیلی و آماری بسیار مفید اند. در بین این نرم افزارها اکسل به صورت تخصصی امکاناتی را به حسابداران ارائه می دهد. ارائه گزارش های مالی و نمودارهای تحلیلی از ترکیب نرم افزارهای حسابداری از کاربردهای اکسل در حسابداری هستند.
تسلط بر برقراری ارتباط
داشتن توانایی برای برقراری یک ارتباط قوی برای حساب دار یک ضرورت است. حسابداری موفق است که توانایی این را داشته باشد با مدیران و همکاران خودش روابط خوب و بهینه ای برقرار کند، برای شرکت در جلسات کاری همیشه آمادگی داشته باشد. ارتباط موثر و قوی انتقال اطلاعات و ایده ها را برای یک حسابدار راحت تر می کند. یک حساب دار نیاز دارد با گروه های مختلف تعاملات و ارتباط کلامی و کتبی داشته باشد و برای اطمینان از این موضوع که اطلاعات دقیق و درست واضح به دیگران منتقل می شوند باید ارتباطی قوی برقرار شود.
تسلط بر قوانین کار، بیمه و مالیات
یک حسابدار باید بتواند در جهت منافع شرکتی که در آن مشغول به کار است عمل کند. برای همین نیاز دارد با قوانین مالیاتی و تغییرات آن آشنایی کامل داشته باشد تا توانایی این را داشته باشد گزارشاتی دقیق و درست به نفع شرکت و سازمان امور مالیاتی ارائه کند.
از وظایف دیگر آن محاسبه حقوق و دستمزد است. برای محاسبه حقوق و دستمزد باید حسابدار بر قوانین کار و بیمه اجتماعی تسلط داشته باشد و عدم آگاهی از این قوانین به شکست و عدم موفقیت حسابدار منجر می شود.
هوش تجاری
حسابداران در هر شرکتی با بخش ها و واحدهای مختلفی با یکدیگر در ارتباط هستند.آن ها برای داشتن تعاملاتی بهتر، نیاز به مهارت برای مذاکره و تصمیم گیری دارند. و این را می توان هوش تجاری نام گذاری کرد و حسابدارن باید از آن بهره بگیرند.
توانایی مدیریت زمان
اولویت بندی و ساختاردهی به کارها موجب می شود تا حسابدار اطمینان حاصل کند که در زمان معین به شکلی صحیح تمام کار ها انجام خواهند شد.
مدیریت زمان از مهارت های مهم و درعین حال دشواری است که یک حسابدار باید آن را کسب کند. حسابدارانی که با سال ها تجربه ممکن است در مدیریت زمان دچار مشکل شوند. در زمان حسابرسی مالیات ها مدیریت زمان به اوج اهمیت خود می رسد، برای اینکه گزارش ها در زمان مقرر باید ارائه شوند و اظهارنامه در آن زمان ارسال شود.
مهارت تجزیه و تحلیل داده ها
حسابداران باید توانایی این را داشته باشند که اطلاعات و داده ها را تجزیه و تحلیل کنند. با داشتن این مهارت حسابدار این امکان را پیدا می کند اطلاعات با اهمیتی را از داده های خام استخراج کند. در همه ابعاد شغل حسابداری، از پر کردن اظهارنامه مالیاتی و حسابرسی داده ها تا یافتن اشتباهات و تخلفات، این مهارت را نیاز دارند. حسابدارانی که کار خود را قانونی انجام می دهند با تجزیه و تحلیل معاملات تجاری و بررسی اسناد مالی برای جمع آوری گزارش ها استفاده می کنند که ممکن است آن ها را در دادگاه هم ارائه دهند.
اخلاق مداری
اعتبار یک حسابدار به میزان درستی و اطمینان کار او وابسته است. رعایت اصول اخلاقی و رازداری اهمیتی بالایی در این شغل دارد. کمک به دیگران و حل مشکلات با ارائه راه های متنوع از ارکان اخلاقی یک حسابدار حرفه ای است.
تقویت تفکر انتقادی
تفکر انتقادی یعنی توانایی در نظر گرفتن یک موضوع از تمامی جهات و بکارگیری دانش برای حل مشکلاتی که پیش بینی نشده اند. حسابدار باید باید مهارت تفکر انتقادی را در خود بالا ببرد تا توانایی این را داشته باشد که مشکلات را سریعا حل کند و با تصمیمات مناسب راه حل های منطقی ارائه دهد. جمع آوری اطلاعات مختلف برای یافتن راه حل مشکلات مالی پیچیده و پیش بینی چالش های احتمالی آینده که بر کسب و کار ها تاثیر می گذارد می تواند بخشی از تفکر انتقادی باشد.
مهارت های فنی یک حسابدار چه چیزهایی هستند؟
حسابداری رشته دقیقی است که کوچک ترین در آن وجود ندارد و نباید داشته باشد. بنابراین کارفرمایان همیشه به دنبال حسابدارانی اند که مهارت های فنی اولیه و تخصصی بالایی داشته باشند تا از انجام دقیق امور مالی سازمان خود اطمینان پیدا کند. وجود یک حسابدار با مهارت و تخصص بالا علاوه بر رساندن سازمان به اهداف خود رضایت کارمندان آن مجموعه را بالا می برد. برای مثال محاسبه عیدی برای همه کارمندان دارای اهمیت است و جزو وظایف ابتدایی حسابدار است.
سابقه تحصیلی در رشته حسابداری
مدیران و صاحبان کسب و کار ها به طور معمول دنبال افرادی هستند که مدرک دانشگاهی یا غیردانشگاهی معتبر در زمینه حسابداری داشته باشد. اگاهی از استانداردهای نظارتی مربوط به امور مالی شرکت ها و امور عمومی مالی برای اطمینان رعایت الزامات و حفظ یکپارچگی روندهای حسابداری سازمان بسیار ضروری است. پس حسابدار موفق کسی می تواند باشد که دانش و اطلاعات لازم و کافی مرتبط با رشته حسابداری را داشته باشد.
تسلط بر نرم افزارهای حسابداری
بحش زیادی از کار یک حسابدار مستلزم استفاده از نرم افزارهای رایج مانند اکسل و سایر نرم افزارهای حسابداری است، کار با نرم افزارهایی برای ساخت پایگاه داده، گزارش دهی مالی و تجزیه و تحلیل، صورت های مالی، انطباق و مدیریت پروژه از جمله مهارت های لازم و عمومی برای یک حسابدار است.برای مثال یک حسابدار باید توانایی این را داشته باشد با استفاده از نرم افزارهای در دسترس به محاسبه سنوات و انجام کارهای مالیاتی بپردازد. حسابدارهای ارشد به علاوه نرم افزارهای عمومی باید دانش لازم برای کار با نرم افزارهای برنامه ریزی منابع سازمانی و مدیریت فعالیت های تجاری مانند زنجیره تامین و تولید و عملیات را داشته باشد.
توانایی تهیه صورت های مالی
برای ورود به حرفه حسابداری باید به انجام سه نوع صورت مالی تسلط داشته باشید، صورت های درآمد (سود و زیان)، صورت های جریان وجوه نقد و ترازنامه ها از جمله مهم ترین صورت های مالی هستند که نشان از سلامت مالی سازمان دارند.
برای مثال، مدیران یک کسب و کار برای کنترل روی هزینه های تولید خود باید گزارش دقیقی از هزینه مورد استفاده برای خرید مواد اولیه، هزینه ماشین آلات دستمزد پرسنل داشته باشند تا برای بهره وری سازمان برنامه ریزی کنند. این گزارش باید به وسیله حسابدار شرکت تحت عنوان بهای تمام شده به مدیر ارائه شود. بنابراین یک حسابدار باید بداند بهای تمام شده چیست و چگونه باید آن را محاسبه کند.