حسابداری علمی تخصصی است که با استفاده از آن و امروزه به نسخه نرم افزاری آن می تواند عملیات مالی سازمان ها را مشاهده، ضبط و طبقه بندی کرد. و با تجزیه و تحلیل این اطلاعات توسط ذی نفعان سازمان ها عملکرد سازمان را مورد ارزیابی قرار داد.
بر این اساس فهم قواعد و مفاهیم حسابداری کمک ارزشمندی به شما برای فهم علم حسابداری می کند. در ادامه این مطلب با پویا سیستم همراه باشید تا بیشتر راجع به اصول حسابداری بدانید.
اصول حسابداری
به طور کلی یکسری قوانین و دستورالعمل هایی کلی در هر شرکتی وجود دارد که حسابداران باید هنگام گزارش دادن اطلاعات از آن پیروی کنند. به این قوانین، قوانین حسابداری یا اصول حسابداری می گویند. این قوانین با استانداردسازی شرایط و روش هایی که حسابداران باید از آنها استفاده کنند، بررسی داده های مالی را آسان تر می کند.
اصول حسابداری چه چیزهایی هستند؟
معمول ترین اصول، اصول استاندارد بین المللی گزارشگری مالی انگلستان در انواع حسابداری و به اختصار GAAP است. بطور کلی اصول حسابداری یک چارچوب کلی است که عملیات مالی در سازمان ها توسط آن کنترل و مدیریت می شود. این اصول، اصول پذیرفته شده ای است که در اینجا آورده ایم:
این اصل بیان می کند که رویدادهای مالی در یک دوره خاص باید فاش شوند و حسابداران باید توضیحات کاملی در رابطه با آن ها به مقامات مربوطه ارائه دهند.
این به معنی افشای کامل هر اطلاعاتی نیست. وتنها اطلاعاتی باید افشا شوند که بتواند در تصمیم گیری ذی النفعان موثر باشد. و باید هزینه تهیه و افشا و مربوط بودن آن را مورد توجه قرار داد.
طبق این اصل نیز شرکت ها باید درآمد خود را هنگامی که به رسمیت شناخته می شود ثبت کنند.
اصل تطبیق بیان می کند که برای هر بدهی باید یک اعتبار وجود داشته باشد. و هر درآمدی که ثبت می شود باید با هزینه های مرتبط تطبیق داده شود.
- اصل قوام
به این معنی است که پس از تفکر در مورد روش مورد انتخاب و در نهایت تصمیم گیری برای استفاده از یک روش حسابداری در تجارت خود، باید به آن روش پایبند باشید و تنها آن را اجرا کنید.
- اصل اساسی
بیان می کند که حسابداران باید مطمئن باشند که کلیه اقلام مهم را در صورت های مالی وجد دارد تا بتوانند آن ها را گزارش کنند. طبق این اصل یک حسابدار می تواند هنگام استفاده از این اصول در تجارت، مقادیری که نسبت ناچیز هستند را نادیده بگیرد. این اصل یکی از اصل های مهم شناخته می شوند.
- اصل هزینه
اصل هزینه به این معنی است هزینه زمانی اتفاق می افتد که یک واحد تجاری خدماتی را دریافت می کند، باید هزینه آن را بپردازید، حال اگر صورت حساب در هر زمانی دریافت کنید مهم نیست. اصل هزینه در مقابل اصل درآمد قرار می گیرد.
- اصل موجودیت اقتصادی
اصل موجودیت اقتصادی به معنی این است که تمام معاملات باید به صورت جداگانه دسته بندی شوند. معاملات تجاری، معاملات با مالکان و … .
- اصل واحد پولی
شرکت ها فقط باید از یک واحد پولی برای معاملات خود استفاده کنند.
- اصل قابلیت اطمینان
از اصل قابلیت اطمینان به عنوان راهنما برای تعیین اطلاعات مالی حساب های یک شرکت استفاده می کنند.
- اصل دوره زمانی
شرکت ها موظف هسنتد صورت های مالی خود را به عنوان بودجه ای که برای یک دوره زمانی مشخص تعیین شده است گزارش کنند.
- اصل تأیید درآمد
طبق این اصل شرکت ها موظف اند درآمد خود را هنگامی که به رسمیت شناخته می شود، یا در همان دوره زمانی که به آن ها اختصاص یافته است ثبت کنند.
مزایای استفاده از اصول حسابداری
استفاده از اصول حسابداری می تواند مزایای زیر را داشته باشد:
۱.برقراری ارتباط با اطلاعات اقتصادی شغل های مختلف.
۲.یک استاندارد جهانی است و یک چهارچوب برای نرم افزارهای شرکتی به حساب می آید و راهنمایی برای تهیه و ارئه صورت های مالی است.
۳.با دنبال کردن این اصول شما از یک استاندارد ثابت برای ثبت، شناسایی و ارائه رویدادهای اقتصادی خود پیروی می کنید.
۴.ذی نفعان خارجی (سرمایه گذاران، بانک ها و …) عموما بر این اصول تکیه دارند. اینکه یک شرکت باید اطلاعات دقیقی در صورت های مالی خود رائه داده است.
۵.حسابرسی ها به کمک آن دقیق تر، پیچیده تر و قانونی تر انجام می شود.
۶.با رعایت این اصول توسط سازمان ها می توانند در تمام مشاغل امور حسابداری را انجام دهند.
۷.روند حسابرسی را برای شما کوتاه و آسان تر میکند. چون حسابرسان طبق این اصول کار می کنند.
۸.اگر شرکتی از این اصول استفاده کند به راحتی می تواند وضعیت کلی خود را با رقیبانش مقایسه کند.
۹.همچنین می توانید مقایسه وضعیت خود در طول بازه های مشخص زمانی را مورد بررسی قرار دهید.
به طور کلی هدف نهایی از اصول حسابداری این است که اطمینان حاصل شود صورت های مالی یک شرکت کامل، سازگار و قابل مقایسه است. این امر تحلیل و استخراج اطلاعات مفید از صورتهای مالی شرکت، از جمله دادههای موجود در یک دوره زمانی را برای سرمایهگذاران آسانتر میکند. همچنین مقایسه اطلاعات مالی در شرکت های مختلف را تسهیل می کند. اصول حسابداری همچنین با افزایش شفافیت و به کاهش تقلب حسابداری کمک می کند.