حسابداری تولیدی ؛ همانطور که میدانیم هرگاه مواد اولیه با عبور از یک فرآیند ساخت تغییر شکل دهد و به یک کالای ساخته شده تبدیل شود اصطلاحاً می گویند تولید صورت پذیرفته است. بنابر این شرکت هایی را که مواد اولیه و کالاهایی را خریداری و آنها را تغییر شکل می دهند و یا به کالای دیگری تبدیل می کنند و به فروش می رسانند، شرکت های تولیدی می گویند.
دانلود نسخه رایگان
برای دانلود نسخه آزمایشی نرم افزار حسابداری پویا سیسنم، عدد 2 را به شماره 50005150021913 ارسال کنید. (درصورتیکه کدتاییدیه برای شما ارسال نشد)
از طرفی حسابداری عبارت است از یک سیستم اطلاعاتی که از طریق شناسایی، ثبت، طبقه بندی، تلخیص و گزارشگری رویدادهای مالی، اطلاعات لازم را در اختیار استفاده کنندگان از اطلاعات حسابداری قرار می دهد. در حسابداری مؤسسات تولیدی یا همان حسابداری تولیدی برای آنکه رویدادهای مالی فرآیند تولید را نشان دهند از حساب کالای در جریان ساخت استفاده می کنند و هزینه های مواد، دستمزد و سربار و کالای در جریان ساخت اول دوره را در بدهکار این حساب منظور می کنند.
این حساب ماهیت بدهکار دارد و در صورتی که کالایی ساخته شد و فرآیند انبار شدن آن آغاز شد عملیات حسابداری انبار کالای ساخته شده را در حساب کالای ساخته شده نشان می دهد یعنی حساب کالای در جریان ساخت بستانکار می شود و حساب کالای ساخته شده بدهکار این حساب نیز ماهیت بدهکار دارد و بابت موجودی کالای ساخته شده اول دوره و کالای ساخته شده طی دوره بدهکار می شود و اگر کالایی فروش رفت بابت قیمت تمام شده کالای فروش رفته بستانکار می شود.
بنا به این گفته ها اولین مبحث اصلی که می توان در مورد حسابداری تولیدی در آن وارد شد دارایی های شرکت تولیدی است. هر آنچه که شرکت دارد چه از سرمایه گذار و چه از طلبکار شامل همین دارایی ها میشود. پس یکی از مهم ترین دارائی های شرکت های تولیدی موجودی مواد و کالا است. در حسابداری تولیدی به همان اندازه که تعادل در موجودی نقد شرکت مهم است، تعادل در میزان موجودی مواد و کالا نیز حیاتی است.
موجودی بیشتر از نیاز باعث انباشت سرمایه و راکد ماندن آن میگردد ضمن آنکه بی کیفیتی و ضرر و زیان قابل توجه در پی دارد. موجودی کمتر از نیاز نیز باعث وقفه در عملیات تولید و فروش و عدم تامین نیاز مشتری و از دست دادن سهم بازار خواهد شد. حداقل موجودی مواد، مقداری از مواد اولیه موجود در انبار است که لازم است حداقل به آن میزان در انبار موجودی داشته باشیم تا خط تولید دچار وقفه نشود وقبل از آن که به حداقل میزان برسد سریعا اقدام به خرید نماییم.
حداکثر موجودی مواد هم مقداری از مواد اولیه است که لازم نیست بیشتر از آن در انبار نگهداری شود چون نیاز تولید را جوابگو بوده و نگهداری مازاد آن باعث خواب سرمایه و حتی بی کیفیتی مواد میگردد. در حسابداری تولیدی حد تجدید سفارش در واقع میزان یا مقدار موادی است بین حداقل و حداکثر موجودی که در زمان کاهش موجودی انبار به آن مقدار، باید به خرید مواد اقدام نمود تا مطمئن باشیم قبل از این که موجودی مواد به میزان حداقل برسد، مواد به انبار خواهد رسید. بنا به تمام گفته های بالا در حالت کلی به کلیه حقوق مالی که در اختیار شرکت قرار دارد دارایی های شرکت گفته میشود.
دارایی ها در حسابداری تولیدی
در حسابداری تولیدی دارایی ها اقسام گوناگونی دارند از جمله:
- وجوه نقد: شامل پول نقد در صندوق، وجه نقد در بانک.
- مطالبات (بدهکاران): شامل بدهکاران به شرکت، اسناد دریافتنی.
- موجودی های جنسی و کالا و مواد اولیه و ملزومات.
- اموال و اثاثیه و ساختمان
در مورد شرکت های تولیدی، کمبود نقدینگی از یک طرف در ادامهی تولید و فعالیت موسسه اخلال ایجاد میکند و از طرفی انباشته شدن و عدم استفاده مناسب و به موقع از وجوه نقد موجبات زیان را فراهم می نماید؛ بنابراین در حسابداری تولیدی یک حسابدار کاردان بایستی با مدیریت وجوه نقد در جهت نگهداری و استفاده مناسب از امکانات نقدینگی به طرح ریزی وجوه نقد، تهیه و ارائه گزارش ها بپردازد تا از رکود و بلا استفاده ماندن وجوه نقد جلوگیری شود.
از طرفی از دسترسی به موقع به وجوه نقد اطمینان حاصل شود واز سرقت و اختلاس وجوه نقد جلوگیری بعمل آید. برای این منظور باید مسئولیت دریافت و پرداخت پول، از عمل ثبت و نگهداری مدارک مجزا شود. تمام پرداخت ها با تایید امضای مسئولان مربوط و مبتنی بر اسناد مثبته و حدالامکان به وسیله صدور چک انجام شود.به این ترتیب امور حسابداری تولیدی با نظم و دقت بیشتری پیش خواهد رفت.
اما این روزها برای بهره مندی از سرعت و دقت بیشتر در امور حسابداری تولیدی راه حل های زیادی وجود دارد که یکی از آن ها استفاده از نرم افزار های کار آمد حسابداری تولیدی میباشد. نرم افزار حسابداری تولیدی، قدرت رقابت شما را افزایش می دهد. امکان تعیین قیمت رقابتی برای محصولات، افزایش سطح کیفی کالاها، بالابردن اندوخته توسعه و تحقیق و سایر اندوخته ها، توسعه بازار از طریق سرمایه گذاری در بحث بازاریابی و فروش، افزایش سطح کیفی معیشت نیروی انسانی؛ همه و همه زمانی محقق می شود که امکان مدیریت هزینه های سازمان وجود داشته باشد.
رسالت حسابداری بهای تمام شده همین است. به شما این امکان را می دهد که با مدیریت هزینه های تولید بازدهی بیشتری از فعالیت های شرکت داشته باشید. بهره گیری از سیستم های رایانه ای و نرم افزارهای مخصوص حسابداری تولیدی، جمع آوری و نتیجه گیری از اطلاعات را تسهیل نموده است و واحدهای مالی تولیدی نیز از این امکان نهایت بهره را می برند.
واحدهای مالی با استفاده از سیستم حسابداری تولیدی می توانند BOM (درخت محصول) تعریف کنند، محاسبات بهای تمام شده مواد اولیه و کالاها را به صورت خودکار انجام دهند، از گردش و مانده موجودی های مواد و کالا در هر مرحله تولیدی گزارش داشته باشند، محاسبات حقوق و دستمزد را به تفکیک مراکز هزینه انجام دهند و به طور کلی تمامی منابع سازمان را در قالب یک نرم افزارمالی مدیریت نمایند. میتوان گفت حسابداری صنعتی عموما به رتق و فتق امور مالی و رویدادهای مربوط به آن در شرکت های تولیدی اتلاق میشود.
در این شرکتها به دلیل وجود مواد خام ، اولیه ، بینابینی و محصول باید ثبت ها و صورت های مالی متفاوت و البته بسیار دقیق نوشته شود تا در انتهای سال با توجه به نوع فرایند و حجم کار گزارشات مالی صحیح و مورد استنادی بدست اید چرا که از طریق همین گزارشات است که صاحبان شرکت ها و بنگاههای اقتصادی می توانند استراتژی های کلان مالی خود را تعیین کرده و سرمایه گذاری های درستی را هم انجام دهند .
نرم افزار حسابداری تولیدی از طریق پیاده سازی فرآیند کسب و کار سازمان در نرم افزار، از وقوع هزینه های اضافی جلوگیری می کند. به عنوان مثال با مکانیزه کردن امور مالی سازمان هر کاربر وظایف خود را بر اساس دستورالعمل های تعریف شده انجام می دهد و بدین طریق از پرداختن به امور غیر ضروری جلوگیری به عمل می آید.
بر همین مبنا تمامی عملیات مالی و تولیدی مجموعه در کم ترین زمان ممکن قابل ره گیری هستند و مدیریت می تواند از این اطلاعات جهت راهبرد برند شرکت بهره بگیرد. یکی از وظایف مهم حسابداران، در زمینه ی حسابداری تولیدی ، مدیریت و رسیدگی به تمام جوانب و مسائل حسابداری و حسابرسی امور می باشد و از طرفی یکی از مواردی که توسط نرم افزار حسابداری انجام می شود، مدیریت استراتژیک بهای تمام شده است.
بدین مفهوم که برای مدیران اطلاعات مناسبی را جهت استفاده کارآمد از منابع در تمامی صنایع خدماتی و تولیدی و … تهیه نماید. به همین دلیل، لازم است حسابداران اشراف و تسلط کاملی به عناصر و عوامل موثر در بهای تمام شده داشته باشند.
نرم افزار حسابداری تولیدی و بهای تمام شده ،با دارا بودن تمامی امکانات مورد نیاز برای مدیریت و حسابداری تولید و بهای تمام شده یک کارخانه، سازمان یا شرکت تولیدی و خدماتی، کاربران و حسابداران را قادر می کند که به صورت کاملاً مکانیزه عملیات تولید را زیر نظر داشته باشند و اقلام بهای تمام شده تولید را از این طریق مدیریت کنند.
امکانات کاربردی این نرم افزارهای حسابداری تولیدی در مدیریت صحیح و به صرفه اقتصادی بودجه یک سازمان بسیار موثر است و می تواند از ضررهای مالی آتی جلوگیری کند. باید بدانید که این نوع حسابداری از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و برای مدیران ارشد سازمان بسیار مهم است چرا که بوسیله نتایجی که از این نوع حسابداری بدست می اید مدیران می توانند نسبت به امور مالی برنامه ریزی داشته و کلیه فعالیت های شرکت را نظارت و کنترل کنند .
با استفاده از حسابداری تولیدی ، بهای تمام شده یک کالا محاسبه میشود و از این طریق می توان بر روی قیمت مواد اولیه ، دستمزد ها و سایر هزینه ها نظارت کرده و آنها را به حد قابل قبول و سود دهی رساند . برای همین اگر بهای تمام شده کالا درست محاسبه نشود سایر فعالیت ها هم به اشتباه جلو خواهد رفت و سازمان را باخطر ریسک های بزرگ مالی و حتی ورشکستگی مواجه خواهد کرد.
دانلود نسخه رایگان
برای دانلود نسخه آزمایشی نرم افزار حسابداری پویا سیسنم، عدد 2 را به شماره 50005150021913 ارسال کنید. (درصورتیکه کدتاییدیه برای شما ارسال نشد)
بنابراین انتخاب یک حسابدار خبره و با تجربه برای انجام این امور و البته تهیه و بکارگیری یک نرم افزار حسابداری تولیدی مناسب و حرفه ای بسیار ضروری می باشد .
نرم افزار حسابداری شرکت خدماتی پویا سیستم ، متناسب با تمام نیازمندی های شرکت های خدماتی از قبیل محاسبه بهای تمام
شده ، محاسبه سود و زیان ، انبارداری ، حسابداری ، خزانه داری و … طراحی شده است . همچنین با امکانات کاربردی و ظاهر زیبا ، می تواند برای کسب و کار شما گزینه بسیار مناسبی باشد .