حسابداری تولیدی و صنعتی ؛ یکی دیگر از شاخههای علم حسابداری، حسابداری تولیدی و صنعتی است. حسابداری تولیدی و صنعتی در واقع وظیفه محاسبه بهای تمام شده محصولات را بر عهده دارد. از کاربردهای مهمی که حسابداری صنعتی دارد، میتوان به ارزیابی در جهت ساخت کالاها به منظور کاهش هزینهها و کنترل موجودی و تصمیم گیری دقیق در نحوه قیمت گذاری کالاها اشاره کرد.
دانلود نسخه رایگان
برای دانلود نسخه آزمایشی نرم افزار حسابداری پویا سیسنم، عدد 2 را به شماره 50005150021913 ارسال کنید. (درصورتیکه کدتاییدیه برای شما ارسال نشد)
در واقع پیش بینی و برآورد هزینههای تولید از جمله اقدامات حیاتی در عرصه تولید و پیشرفت شرکتهای تولیدی است. این نوع شرکت های تولیدی می بایست در مورد کنترل هزینهها از بهای مواد اولیه خود آمار دقیقی را داشته باشند تا بتوانند تسلط بیشتری در تعیین قیمت منطقی و معقولانه کالاها پیدا کرده و همچنین با ارزیابی بهای تمام شده مواد اولیه در راستای تولید، تصمیمهای معقولانه و دقیق تری بگیرد.
حسابداری تولیدی و صنعتی یکی از دشوارترین و در عین حال جذابترین انواع حسابداری است. حسابداری صنعتی یا حسابداری بهای تمام شده رشته ای از حسابداری مدیریت است که به تنظیم بودجه و تعیین هزینههای استاندارد، هزینههای واقعی عملیات، هزینه مراحل تولید، دوایر یا محصولات، تجزیه انحرافات و تعیین سودآوری یا مصرف وجوه اجتماعی مربوط میشود.
برای رسیدن به این هدفها، حسابها طبقه بندی، ثبت، تجزیه، تحلیل و تفسیر می شوند تا ارتباط هر هزینه با مراحل تولید و توزیع کالا و خدمات مشخص شود. حسابداری تولیدی و صنعتی همان طور که از اسم آن هم مشخص است در ارتباط با صنعت و موسسات تولیدی کاربرد دارد. به همین دلیل این نوع از حسابداری بسیار مورد توجه مدیریت است.
در موسسات تولیدی یا کارخانهها به علت نوع فعالیت و همچنین شکل فروش محصولات، نیاز مدیریت به اطلاعات بهای تمام شده تولیدات، بسیار دقیق و حساس است. زیرا در این نوع از موسسات به این دلیل که محصول نهایی از ترکیب مواد و هزینههای تبدیل که همان دستمزد نیروی کار مستقیم و هزینههای سربار است ، تولید می شود.
به همین علت باید توجه خاصی به اقلام تشکیل دهنده بهای تمام شده داشته باشیم. از طرفی مدیریت در تلاش است تا با استفاده از روشهای مختلف و حسابهای کنترلی در هر زمان که نیاز باشد در کمترین فرصت اطلاعات مربوط به بهای تمام شده محصولات را در اختیار بگیرد. مسلما این مسئله از وظایف اصلی حسابداران در حسابداری تولیدی و صنعتی است. حسابداران با استفاده از روشهای مختلف به این کار اقدام میکنند.
با استفاده از حسابداری تولیدی و صنعتی مدیران بهای تولیدات را حساب می کنند و هزینه های مواد اولیه ، دستمزد ها و سایر هزینه ها را کنترل کرده و میتوانند مورد تحلیل قرار دهند . بنابراین مدیران باید گزارشات دقیقی از هزینه ها داشته باشند تا در تصمیم گیری های خود در رابطه با افزایش تولید و… دچار مشکل نشوند . به عنوان مثال فرض کنید اگر هدف مدیران تغییر نوع محصول تولید شده یا افزایش تولید باشد ، باید اطلاعات دقیقی از هزینه های تولید و سایر هزینه ها داشته باشند تا بتوانند به درستی برای افزایش تولید تصمیم بگیرند .
هم چنین مدیران باید بتوانند تصمیم بگیرند که اجاره ماشین آلات به صرفه تر است یا خرید ماشین آلات جدید و یا بهتر است حقوق کارمندان را افزایش دهند یا تعداد کارمندان را کاهش دهند ، تمام این تصمیمات به دقیق و صحیح بودن گزارشات حسابداری تولیدی و صنعتی مرتبط هستند .
بنابر این یک شرکت تولیدی برای حساب کردن تمامی هزینه های تولید کالا و فروش محصولات به این شاخه از علم حسابداری به نام حسابداری تولیدی و صنعتی نیاز دارد. در واقع حسابداری تولیدی در دنیای کسب و کار اهمیت زیادی داشته و لازم است که در بخش های مختلف صنعت از این دانش به درستی استفاده شود.
صنعت تولید به طور مداوم در معرض تغییر و تحول قرار دارد و قوانین حاکم بر تولید محصولات دائما دچار دگرگونی می شوند و لازم است که شرکت های مختلف از این تغییرات آگاهی داشته و قوانین لازم را بر تولید محصولات خود اجرا کنند، در اینجاست که نقش حسابداری تولیدی پر رنگ تر شده و اهمیت می یابد.
کاربرد نرم افزار حسابداری تولیدی و ضنعتی
حسابداری تولیدی و صنعتی در زمینه های متعددی کاربرد دارد و از اصول ثابتی پیروی می کند. برای ورود به حسابداری تولیدی و صنعتی باید بر موارد ذیل تسلط کافی داشته باشید . با تسلط بر مباحث ذکر شده می توانید درک مناسبی از حسابداری صنعتی و اصطلاحات مربوط به آن داشته باشید .
- آشنایی با انبار و حسابداری انبار
- آشنایی با مباحث بودجه
- آشنایی با هزینه ها
- آشنایی با فرآیندها و مراحل تولید کالا و خدمات
- آشنایی کامل با حسابداری مالی و کدینگ حسابداری
- آشنایی با مراکز هزینه
به منظور دستیابی به موفقیت در دنیای تجارت لازم است که تولیدکنندگان و توزیع کنندگان محصولات مختلف از پیش بینی های مالی یک حسابدار تولیدی بهره مند شوند. در واقع در حسابداری تولیدی و صنعتی با تهیه ی گزارش های مالی روند تولید مورد بررسی قرار گرفته و شما می توانید هزینه های جانبی را از تولید کم کرده و به سود بیشتری دست پیدا کنید.
همچنین در حسابداری تولیدی و صنعتی فرد می تواند به بخش های تولیدی نظارت داشته و میزان تولید را کنترل کند و بودجه ی در دسترس را با کارایی بیشتری مدیریت نماید. در حقیقت حسابداری صنعتی در برنامه ریزی ، کنترل و نظارت فعالیت ها به مدیران کمک می کند .
یکی از اصلی ترین اهداف حسابداری تولیدی و صنعتی تفکیک درآمد و هزینه و محاسبات سود و زیان ناشی از آنها است و حسابداری صنعتی در جهت کاهش هزینهها به تحلیل عناصر تشکیل دهنده یک محصول می پردازد و اطلاعات دقیقی از هزینههای هر مرحله از تولید یک محصول به طور مشخص تعیین می کند.
بدین ترتیب در صورتی که کالایی هنوز در خط تولید قرار نگرفته باشد، آنالیز تحلیلی خط تولید، مقایسه روند فعالیت و تمامی محاسبات حسابداری آن در قسمتهای مختلف قابل محاسبه است. در نهایت امکان گزارش گیری سود و زیان را به تفکیک هر محصول فراهم میسازد که بر استراتژی تولید، نحوه برنامه ریزی و سیاست گذاری سازمان تاثیرگذار است.
حسابداری در ذات خود علم و مهارتی برای نظم و ترتیب دادن به اعداد، ارقام و دادههایی است که در ورای خود مبیّن یک وجه نقد یا ارزش فیزیکی هستند. به عبارتی دیگر، ما به این دلیل از حسابداری استفاده می کنیم تا بدانیم چقدر دارایی یا سرمایه به اشکال گوناگون داریم، در یک دوره مشخص چقدر سود یا ضرر کرده ایم، به چه افرادی به چه میزان بدهکار بوده و یا از چه اشخاصی به چه نحوی طلبکاریم و دهها کاربرد دیگری که در صورت فقدان اطلاعات مربوط به هر یک، ممکن است متحمل پرداختی های سنگینی به طرق گوناگون شویم.
از طرفی حسابداری تولیدی و صنعتی به کارخانجات و صنایع تولیدی بزرگ محدود نمی شود و سایر موسسات هم از این شاخه از حسابداری بهره می برند . البته شاخص ترین کاربرد حسابداری تولیدی و صنعتی در جهت کارخانجات و صنایع تولیدی بزرگ می باشد . امروزه در بانک ها ، شرکت های بیمه ، عمده فروشی ها ، بیمارستان ها ، شرکت های حمل و نقل و… به منظور کارایی بیشتر از حسابداری صنعتی استفاده می کنند .
به عنوان مثال در بیمارستان کنترل هزینه های بستری شدن و درمان یک بیمار توسط حسابداری صنعتی انجام می شود ، هم چنین در شرکت های حمل و نقل محاسبه و تعیین هزینه های حمل یک کیلو کالا یا یک نفر مسافر با استفاده از حسابداری صنعتی قابل انجام است .
وظایف حسابداری تولیدی و صنعتی
اما به طور کلی وظایف حسابداری تولیدی و صنعتی شامل موارد زیر میشود: کسانی که قصد دارند در رشته حسابداری صنعتی مشغول به کار شوند باید در رابطه با وظایف ذکر شده اطلاعات لازم را داشته باشند :
- یاری و مشارکت در ایجاد و اجرای برنامه ها و بودجه ها
- برای یک دوره حسابداری تعیین هزینه ها و سود
- انجام کلیه امور محوله صرفا بر اساس روش های مدون ، آیین نامه ها، دستورالعمل های تصویب شده و در صورت عدم دسترسی به روش های لازم در زمینه های مورد نظر یا تشخیص ضرورت تعدیل روش های موجود؛
- استعلام موضوع از مقام مسئول مافـوق خود قبـل از هـرگونه اقـدام اجـرائی
- تعیین ارزش موجودیها به منظور هزینه یابی و قیمت گذاری
- آشنایی با تشکیلات سازمان واحد تجاری
- طبقه بندی هزینه ها
- نگهـداری و کنترل حسابهای انبار و صدوراسناد مربوطه
- توانایی طرح و تنظیم فرم های حسابداری صنعتی
- توانایی محاسبه قیمت تمام شده
- ارزیابی ، برنامه ریزی ، تهیه اطلاعات و آمار و تهیه گزارش مربوط به اموال ودارایی های ثابت شرکت و اموال و دارایی های اسقاط و از رده خارج یا مازاد بر نیاز شرکت
- آشنایی با تعریف مدیریت و فرآیند های آن
- شناسایی اصول محاسبه قیمت تمام شده
دانلود نسخه رایگان
برای دانلود نسخه آزمایشی نرم افزار حسابداری پویا سیسنم، عدد 2 را به شماره 50005150021913 ارسال کنید. (درصورتیکه کدتاییدیه برای شما ارسال نشد)
شناسایی و صورت برداری و نگهداری و طبقه بندی کلیه اموال منقول و غیرمنقول شرکت و نصب برچسب شماره اموال ازطریق جمعداری اموال و ثبت در سیستم کامپیوتری یا دفتر اموال و ارائه اطلاعات به حسابداری جهت ثبت و صدور سند حسابداری و بازرسی و کنترل اموال و دارایی های موجود درشرکت و واحدهای تابعه،از طریق کنترل های مقطعی به منظور اطمینان از صحت سیستم نگهـداری اموال
روشهای حسابداری تولیدی
روش های حسابداری تولیدی و صنعتی نیز عبارتند از :
- هزینه یابی جذبی
- هزینه یابی مستقیم
- هزینه یابی برآوردی یا تخمینی
- هزینه یابی سفارش کار
- هزینه یابی مراحل تولید یا مرحلهای
- هزینه یابی استاندارد
نرم افزار حسابداری شرکت خدماتی پویا سیستم ، متناسب با تمام نیازمندی های شرکت های خدماتی از قبیل محاسبه بهای تمام شده ، محاسبه سود و زیان ، انبارداری ، حسابداری ، خزانه داری و … طراحی شده است . همچنین با امکانات کاربردی و ظاهر زیبا ، می تواند برای کسب و کار شما گزینه بسیار مناسبی باشد .